Decizia Curții Constituționale a României în cazul Belina a fost amânată pentru 23 noiembrie.
Judecătorii urmau să anunțe astăzi dacă procurorii DNA pot sau nu continua ancheta în cazul Belina.
În şedinţa de joi, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, le-a prezentat judecătorilor CCR argumentele Guvernului în favoarea acestei sesizări, susţinând că aceasta este admisibilă.
El a spus că DNA nu are competenţe de a ancheta legalitatea sau oportunitatea emiterii unei Hotărâri de Guvern.
Întrebat de jurnalişti de ce a venit la CCR să susţină sesizarea lui Tăriceanu, Tudorel Toader a spus că aşa l-a rugat premierul.
În sesizarea depusă la CCR, Călin Popescu Tăriceanu arată conflictul juridic intervenit ca urmare a cercetării penale a Direcţiei Naţionale Anticorupţiei asupra legalităţii Hotarârii Guvernului nr. 858/2013, respectiv, a Hotărârii Guvernului nr. 943/2013.
Reamintim că sesizarea vizează ancheta începută în octombrie de DNA împotriva fostului ministru Sevil Shhaideh.
Ea a părăsit Guvernul în urma acuzației de abuz în serviciu prin prezentarea în Guvern a unor date false pe baza cărora insula Belina și Brațul Pavel au fost trecute de la Apele Române la Consiliul Județean Teleorman.
La audierea finală, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a cerut Curții să admită că există un conflict între Guvern și DNA și să stabilească ce poate și ce nu poate ancheta un procuror pe viitor dacă la mijloc este o hotărâre de Guvern.
Procurorul DNA l-a contrazis pe ministru. Parchetul General consideră că acest conflict invocat de Călin Popescu Tăriceanu și de Liviu Dragnea este unul artificial.
Mai mult, reprezentantul DNA a susținut că în acest fel orice funcționar de rang înalt se va putea adresa pe viitor Curții Constituționale pentru a bloca o anchetă în cazul său.