Confidenţialitate

Debitul Dunării – în scădere, la aproape jumătate faţă de media multianuală a lunii august

Debitul fluviului Dunărea va fi în scădere în următoarele zile până la valoarea de 2.300 mc/s, la aproape jumătate faţă de media multianuală a lunii august (4.300 mc/s), reiese din prognoza de specialitate, publicată de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA). .

Conform hidrologilor, până pe 29 august, ora 7:00, în aval de Porţile de Fier debitele vor fi în prima parte a intervalului în scădere pe sectoarele Gruia – Tr. Măgurele şi Hârşova – Tulcea şi relativ staţionare pe sectorul Zimnicea – Cernavodă, iar în a doua parte a intervalului vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Vadu Oii şi relativ staţionare pe sectorul Brăila – Tulcea.

Totodată, în intervalul 23 – 29 august 2018, pe râurile din România, debitele medii zilnice vor fi în general staţionare, exceptând a doua parte a intervalului de prognoză când vor fi în creştere pe majoritatea râurilor, ca urmare a precipitaţiilor prognozate, mai însemnate cantitativ.

Hidrologii avertizează că pe toată durata intervalului de prognoză sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi creşteri rapide de niveluri şi debite cu posibile efecte de inundaţii locale pe unele râuri mici, în special din zonele de deal şi munte, ca urmare a precipitaţiilor prognozate, sub formă de aversă şi cu caracter torenţial.