Confidenţialitate

De ziua lor, romii din Transilvania cer demisia primului ministru în limba romani: „Ja chere, Dăncilă”

Reprezentanții mai multor organizații ale romilor din Transilvania au cerut, luni, demisia Guvernului și a premierului în limba lor, romani, spunând „Ja chere, Dăncilă”, adică „Du-te acasă”, pentru că nu a elaborat o strategie pentru îmbunătățirea situației etniei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit unui comunicat al organizațiilor romilor din Transilvania transmis, luni, presei, Guvernul României nu a făcut nimic pentru romi.

„Cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor, 8 aprilie, mai multe organizații de romi din Transilvania – Fundația Roma, Gypsy Media, Centrul creștin al romilor din Transilvania, Organizația etnică a romilor din România, Asociația romilor din Transilvania, Partidul Creștin al Romilor din Transilvania, transmit un mesaj Guvernului și premierului să demisioneze pe limba romani <>, adică <>. Reprezentanții romilor sunt nemulțumiți de faptul că Guvernul României nu a făcut nimic pentru romi și, mai mult decât atât, nu s-a elaborat o strategie pentru îmbunătățirea situației romilor”, se arată în documentul citat.

Aurel Pascu, reprezentantul romilor din Transilvania, a subliniat în comunicat că este firesc să se ceară demisia premierului, deoarece situația în care trăiesc romii din România e neschimbată, aceștia văzând că se poate și mai rău.

„Ne-am săturat de promisiuni și de rapoarte trimise instituțiilor europene potrivit cărora romii sunt integrați și ajutați, în condițiile în care realitatea este cu totul alta. Guvernul PSD – ALDE s-a folosit de romi pentru a fi votat cu implicarea unor așa ziși lideri romi, care nu și-au adus nici un aport bun asupra etniei țigănești. Vedem acum că se apropie alegerile europarlamentare și, din nou, romii vor fi o masă de manevră pentru a li se lua votul. Am ales această zi pentru a cere demisia Guvernului și a premierului Dăncilă deoarece este o zi de sărbătoare pentru romi și suntem mai bine auziți”, a spus Pascu.

Din 1971, pe 8 aprilie se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Romilor. În România, însă, ea s-a sărbătorit mult mai târziu, după 1990.

Este o zi în care se dezbat problemele romilor şi se sărbătoreşte cultura acestora.

Sărăcia pare să fie de ani de zile principala problemă a romilor.

Un studiu recent arată că 80 % din romii din România sunt expuși riscului de sărăcie în comparație cu media UE de 17 %.

30 % trăiesc în gospodării în care nu există apă potabilă, iar 46 % nu au toaletă, duș sau baie în interior.

Un raport recent realizat de Agentia Nationala pentru Romi arată că 55% dintre femeile rome au avut prima sarcină când erau încă minore.

Şi nici discriminarea nu a dispărut. 41 % din romi consideră că au fost discriminați în ultimii 5 ani la căutarea unui loc de muncă, la locul de muncă, în privința locuinței, sănătății și a educației.