Confidenţialitate

De vorbă cu experții | Mit sau adevăr? Mănâncă tot din farfurie ca să crești mare (P)

Tu cum alegi să te tratezi în momentul în care te confrunți cu febră, stări gripale, dureri de dinți sau răceli?

Compania Sandoz, lider pe piața de medicamente biosimilare și antibiotice generice, a lansat „Miturile nu TE tratează”, o campanie de informare și conștientizare asupra folosirii responsabile a antibioticelor. Un număr mare de români consideră eronat că afecțiuni precum cele enumerate anterior se numără printre cele care se tratează cu antibiotic. În plus, peste 40% dintre români au folosit antibiotic fără prescripție medicală de la un specialist, deși 94% știu că utilizarea excesivă a antibioticelor le poate scădea eficiența.[1]

Campania își propune să tragă un semnal de alarmă în privința modului în care românii folosesc deseori greșit antibioticele pentru a trata probleme minore. Aceste derapaje duc la sporirea rezistenței antimicrobiene (RAM), și la riscul ca în anumite situații infecțiile comune să devină fatale, fiind, în același timp, o problemă majoră la nivel mondial, ce prezintă date îngrijorătoare pentru România, după cum arată un raport al Uniunii Europene.

„Sănătatea organismului nostru ar trebui să fie cea mai importantă prioritate. Cu toții ne dorim să tratăm cât mai repede cu putință o afecțiune, însă, de multe ori, alegem să acționăm de unii singuri, fără a apela la sfatul unui specialist și ajungem să cauzăm mai mult rău. Problema antibioticelor administrate necorespunzător, atunci când nu este cazul, sau utilizarea acestora în lipsa unei prescripții medicale este, din păcate, un fenoment des întâlnit, care trebuie remediat. Încurajez informarea și administrarea tratamentelor pe bază de antibiotic numai și numai în urma unui control medical și la sfatul medicului. Este necesar să ne preocupăm de propria sănătate și să avem grijă de buna funcționare a corpului nostru, pentru ca acesta să fie capabil să lupte cu virusuri, bacterii și toți factorii nocivi din exterior”, a declarat Dr. Veronica Grosoșiu, Medic Specialist Pediatrie.

Conceptul din spatele campaniei „Miturile nu TE tratează” face asocierea cu diverse mituri care vizează sănătatea, pe care le cunoaștem cu toții și pe care le-am auzit în familie sau în societate, precum „Mănâncă tot din farfurie ca să crești mare”, cu scopul de a încuraja un consum responsabil și eficient al tratamentelor medicamentoase. Însă, adevărul este că strategia „mănâncă tot din farfurie” este una pe care părinții ar trebui să o evite în totalitate și să gestioneze corect nevoile copilului, de orice fel. La fel și când este bolnav. Un copil mic, ce prezintă febră, de exemplu, trebuie consultat de medicul pediatru. Iar dacă nu are semne generale de pericol (convulsii, somnolență marcată/comă, deshidratare, vărsături foarte frecvente și respirație extrem de dificilă) și nu are un deficit imun cunoscut, probabil nu are nevoie de o prescripție cu un antibiotic.

Interviu cu dr. Veronica Grosoșiu, Medic Specialist Pediatrie

Alege să fii informat și să acționezi responsabil, mai ales când este vorba despre sănătatea ta! Gândește pe termen lung și ia măsurile necesare pentru a asigura buna funcționare a organismului tău.

[1] https://www.isensesolutions.ro/antibioticele-utilizate-excesiv-romanii-continua-sa-trateze-gresit-racelile-si-durerile-de-dinti-cu-antibiotice/ ;

Studiu despre comportamentul populatiei generale din Centrul României publicat la 31 octombrie 2019, de către Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Tîrgu Mureș.