Confidenţialitate

De vorbă cu experții | Mit sau adevăr? “Înghețata face roșu în gât” (P)

Știați că? 41% dintre români consideră în mod eronat că durerea de dinți poate fi tratată cu antibiotic, 32% spun același lucru despre răceală și gripă, 29% despre durerea în gât, și 28% despre febră. Pentru aceste afecțiuni există, însă, tratamente mult mai specifice și eficiente.[1]

Un studiu recent realizat de compania de cercetare iSense Solutions arată că 94% dintre români știu că utilizarea excesivă a antibioticelor le poate scădea eficiența și 92% au auzit de termenul “rezistență la antibiotice”. Însă, cu toate acestea, mai mult de jumătate dintre ei au luat antibiotice în ultimul an.

În plus, 43% dintre ei au folosit antibioc fără a avea o prescripție de la medicul specialist.[2]

În acest context, compania Sandoz, lider pe piața de medicamente biosimilare și antibiotice generice, a inițiat „Miturile nu TE tratează”, o campanie de informare și conștientizare asupra folosirii responsabile a antibioticelor. Campania este un răspuns la datele alarmante în privința utilizării abuzive și excesive a antibioticelor, de multe ori fără prescripție medicală sau fără a urma un tratament complet. Mai mult decât atât, în momentul în care antibioticul nu este utilizat corespunzător, nu ajută la procesul vindecării, ci contribuie la declanșarea rezistenței antimicrobiene (RAM), adică bacteriile evoluează și devin rezistente la antibioticele folosite în tratamentul infecțiilor, pe care acestea le cauzează.

„Încă din cele mai vechi timpuri ne luptăm cu microorganisme, bacterii și virusuri, care provoacă afecțiuni la nivelul organismului. Astfel, omul a căutat întotdeauna cele mai eficiente metode de a le combate. Utilizarea „după ureche” a antibioticelor, medicamente la care foarte mulți dintre noi apelăm pentru un efect rapid, ne poate afecta mai mult decât credem. Întreg personalul medical trebuie să fie, în primul rând, responsabil și să ofere toate informațiile necesare despre utilizarea antibioticelor, oferind astfel corect schema de tratament”, a declarat Dr. Raluca Ghionaru, Medic de familie.

Campania „Miturile nu TE tratează” face asocierea cu diverse mituri care vizează sănătatea, pe care le cunoaștem cu toții și pe care le-am auzit în familie sau în societate, precum „Înghețata face roșu în gât”. Ei bine, înghețata nu face roșu în gât. Cele mai frecvente cauze care determină durerea în gât sunt respirația pe gură, care produce uscarea gâtului și irită faringele, gripa, mononucleoza infecțioasă, corpi străini la nivelul faringelui, faringitele virale sau intervențiile chirurgicale, precum amigdalectomia sau adenoidectomia. Astfel, în cazul în care medicul specialist nu identifică o cauză a durerii în gât care să necesite administrarea unui tratament cu antibiotic, problema poate fi tratată administrând tratamente eficiente și specifice.

Interviu cu dr. Raluca Ghionaru, Medic de familie:

Alege să fii informat și să acționezi responsabil, mai ales când este vorba despre sănătatea ta! Gândește pe termen lung și ia măsurile necesare pentru a asigura buna funcționare a organismului tău.

[1] https://www.isensesolutions.ro/antibioticele-utilizate-excesiv-romanii-continua-sa-trateze-gresit-racelile-si-durerile-de-dinti-cu-antibiotice/

[2] Studiu despre comportamentul populatiei generale din Centrul României publicat la 31 octombrie 2019, de către Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Tîrgu Mureș.