Confidenţialitate

De vorbă cu experții | Mit sau adevăr? Cu antibiotic îți trece mai repede răceala (P)

Ai dureri în gât sau stări febrile? Probabil printre primele remedii care îți vin în minte se află antibioticul. Însă, te-ai gândit că poate există și alte variante de tratament care pot fi la fel de eficiente, dar mai benefice pentru organismul tău? Mulți dintre noi avem tendința de a utiliza antibiotice după ureche, din auzite sau, cel mai grav, fără a avea o prescripție medicală, din dorința de a trata cât mai rapid afecțiuni precum răceala sau febra.

Compania Sandoz, lider pe piața de medicamente biosimilare și antibiotice generice, a lansat „Miturile nu TE tratează”, o campanie de informare și conștientizare asupra folosirii responsabile a antibioticelor. În acest context, peste jumătate dintre români au luat antibiotice în ultimul an, iar aproape 43% fără prescripție medicală de la un specialist.[1] Cu toate acestea, 94% dintre români știu că utilizarea excesivă a antibioticelor le poate scădea eficiența și 92% au auzit de termenul “rezistență la antibiotice”.[2]

„Lupta antibacteriană este una a secolului nostru. I-am văzut, din păcate, urmările, și în lupta împotriva pandemiei de Covid-19, când poate au fost prescrise antibiotice înaintea confirmării unei infecții bacteriene secundare, sau când pacienții nu respectă întreaga schemă de tratament și folosesc antibiotice pentru a lupta cu virusul, deși antibioticele nu tratează viruși, ci bacterii. Medicii, farmaciștii și întreg personalul medical poartă, astfel, prima responsabilitate în modul în care sunt folosiți antimicrobienii de către pacienți. Ține de grija noastră să adresăm în mod corect schema de tratament pentru pacienți, pentru a evita efectele pe termen lung ale administrării excesive de antibiotice, informând, la rândul nostru, ori de câte ori avem ocazia, pacienții asupra modului corect și situațiilor în care să utilizeze antibioticele”, a declarat Dr. Cristian-Mihail Niculae, Medic Specialist Boli Infecțioase.

Campania „Miturile nu TE tratează” face asocierea cu diverse mituri care vizează sănătatea, pe care le cunoaștem cu toții și pe care le-am auzit în familie sau în societate, precum „Cu antibiotic îți trece mai repede răceala”. Însă, adevărul este că antibioticele nu sunt recomandate împotriva virusurilor răcelii și nu ar trebui utilizate decât dacă există o infecție bacteriană și doar cu o prescripție medicală. Răceala comună trece de la sine, în timp ce antibioticele pot provoca o serie de reacții adverse secundare și pot conduce la creșterea rezistenței la antimicrobiene (RAM), problemă deosebit de importantă mai ales în România, dar și la nivel global.

„Miturile nu TE tratează” își propune să tragă un semnal de alarmă asupra modului în care românii obișnuiesc să folosească deseori greșit antibioticele pentru a trata probleme precum febra, durerea de dinți sau răceala, pentru acestea existând tratamente mult mai specifice și eficiente.

Interviu cu dr. Cristian Niculae, Medic Specialist Boli Infecțioase

Alege să fii informat și să acționezi responsabil, mai ales când este vorba despre sănătatea ta! Gândește pe termen lung și ia măsurile necesare pentru a asigura buna funcționare a organismului tău.

[1] Studiu despre comportamentul populatiei generale din Centrul României publicat la 31 octombrie 2019, de către Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Tîrgu Mureș.

[2] https://www.isensesolutions.ro/antibioticele-utilizate-excesiv-romanii-continua-sa-trateze-gresit-racelile-si-durerile-de-dinti-cu-antibiotice/