Confidenţialitate

De vorbă cu experții: Dumitru Chisăliță, despre tehnologia Reactoarelor Modulare Mici | VIDEO

Proiectul România Tradițională cu Energie Curată include o componentă de informare publică, prin care experții în energie caută să informeze cât mai clar publicul cu privire la avantajele utilizării unor tehnologii în energie.

De ce? Pentru că în istorie, de foarte multe ori, lipsa de informații prezentate de experți a făcut ca o parte din public să respingă soluții tehnologice noi și valide de a produce energie. Da. La un moment dat, chiar și gazul pentru încălzire sau iluminare era privit, cel puțin de unele persoane, cu suspiciune și teamă.

Astăzi, tehnologii noi, competitive, folosesc puterea regenerabilă a apei, a vântului, a soarelui și puterea atomului, pentru a genera energie curată, sigură și accesibilă. Mix-ul energetic al viitorului este inseparabil de evoluția și implementarea acestor tehnologii.

Reactoarele Modulare Mici: inovație pentru energie sigură, accesibilă și curată

Cum funcționează?

În lume există peste 440 reactoare nucleare dintre care peste 300 funcționează pe principiul reactoarelor cu apă ușoară presurizată, de peste 60 ani. Primele reactoare nucleare au fost inițial de mici dimensiuni și ulterior au fost scalate la dimensiuni mari. Acum industria revine la dezvoltarea reactoarelor modulare mici, datorită posibilității instalării acestora în zone diferite, chiar și izolate. În plus, în ultimii 60 ani tehnologia a avansat și există la nivel global multiple îmbunătățiri precum: sunt mai ușor de construit, într-un timp mai scurt, sunt puse în funcțiune mai ușor, sunt operate mai sigur și mai eficient, fără cantități suplimentare de apă, se opresc automat fără a avea nevoie de operator, adaos de apă pentru răcire sau curent electric.

România cu tradiție în energia nucleară

Știați că 20% din energia tării este produsă de centrala nuclearo-electrica de la Cernavodă?
De peste 26 ani, sunt operate în siguranță la Cernavoda, 2 unități nucleare fiecare cu o putere instalata de aprox. 700 Mwe. Unitățile 1 si 2 se afla pe locurile 3, respectiv 1 in topul celor mai performante și sigure unități nucleare din lume, din peste 440 unități nucleare la nivel global, iar inginerii români sunt apreciați ca fiind unii dintre cei mai buni profesioniști din industrie.

Unde se dezvoltă primul proiect SMR din România

România a selectat, în urma unui studiu în valoare de 1.2 milioane dolari, amplasamentul candidat și tehnologia americana NuScale, singura tehnologie deja aprobata de Comisia de Reglementare Nucleara din US (NRC), încă din august 2020. Proiectul a fost menționat chiar de președintele Statelor Unite ale Americii în contextul tehnologiei.

În continuare, amplasamentul candidat de la Doicești va fi supus studiilor aprofundate și analize geotehnice de subsol inainte de a incepe dezvoltarea proiectului SMR, pentru a verifica.

Va dezvolta România primul complex energetic cu reactoare modulare mici (SMR) din lume?

Au apărut multe dezinformări pe acest subiect. România este a doua țară care a început dezvoltarea unui proiect SMR, după Statele Unite și sunt mai multe țări care inițiază proiecte similare.

Este important de subliniat că tehnologia SMR, dezvoltată de compania americană NuScale, este deja în curs de implementare într-un proiect dezvoltat în Statele Unite ale Americii. Proiectul este într-un stadiu mai avansat de dezvoltare decât cel de la Doicești.

Mai mult decât atât, România este doar unul dintre statele din regiune care și-a exprimat intenția de a implementa tehnologia SMR. Canada, Marea Britanie, Franta, Bulgaria, Cehia, Polonia și Ucraina sunt exemple de state care dezvoltă, în prezent proiecte similare în parteneriat cu aceeași companie.

Este tehnologia SMR demonstrată?

Sunt mai multe companii care dezvoltă modele de reactoare modulare mici, care folosesc puterea nucleară pentru a genera energie. Romania a ales tehnologia americana NuScale, cea mai avansata din punct de vedere al aprobarilor si implementarii in acest deceniu. Ce este important să știm, referitor la tehnologia SMR NuScale:

– Este primul și singurul model de reactor care a primit toate avizele necesare de la unul dintre cei mai stricți reglementatori din domeniul nuclear. Comisia de Reglementare Nucleara din US (NRC), încă din august 2020 a aprobat tehnologia dezvoltata de NuScale.

– Reactoarele modulare NuScale sunt în etape diferite de dezvoltare și testare încă de 10 ani.

– Tehnologia a primit întreg sprijinul Guvernului American. Investiții de peste 800 de milioane au fost primite de la departamentele guvernamentale în decursul ultimilor 10 ani.
SMR nu mai este un concept, este o realitate tehnologică pe care România, alături de nenumărate alte state din regiune și din lume, are șansa de a o folosi.

Inovația se poate completa perfect cu tradiția, mai ales în domeniul energetic. Dacă vrem să păstrăm România Tradițională, cu Energie Curată, atunci trebuie să avem încredere în noile tehnologii.