Confidenţialitate

De teama COVID-19, Turcia va elibera zeci de mii de deţinuţi 

Parlamentul turc a adoptat o lege prin care aprobă eliberarea a aproape 45.000 de deţinuţi, într-o încercare de a preveni extinderea noului coronavirus în închisori.

17 cazuri de COVID-19, între care și 3 decese, și alte 17 infectări cu SARS-CoV-2, virusul care provoacă boala, au fost confirmate în sistemul penitenciar.

De eliberare vor beneficia persoane care așteaptă să fie judecate, vârstnici cu probleme de sănătate şi femei însărcinate, notează Reuters.

Condamnații pentru crimă și alte fapte comise cu violență rămân, alături de numeroşi jurnalişti și opozanţi politici, ajunși în detenţie provizorie pentru presupusa implicare în ceea ce președintele Recep Tayyp a numit o lovitură de stat eșuată, care ar fi fost orchestrată de clericul Fethullah Gülen, în trecut un aliat al actualei puteri. După ce a căzut în dizgrație, predicatorul s-a refugiat în SUA.

După așa-zisul puci din vara anului 2016, regimul de la Ankara a lansat o vastă campanie de reprimare a contestatarilor.

Turcia va institui o nouă blocadă la sfârșit de săptămână, ca strategie împotriva noului coronavirus.

Anunţarea tardivă a acestei măsuri de izolare, weekendul trecut, i-a făcut pe locuitorii principalelor oraşe din ţară să ia cu asalt, vineri, magazinele pentru a-și asigura provizii.

Aspru criticat, Suleyman Soylu și-a prezentat demisia din funcția de ministru al Internelor, dar președintele Erdogan a refuzat să semneze documentul.

În Turcia, unde rugăciunile în grup nu mai sunt permise, iar școlile au fost închise, bilanțul epidemic numără peste 61.000 de infecții. 1.296 de pacienți au murit de COVID-19.