Angajatorii pot cere sumele pentru plata şomajului tehnic

Angajatorii pot depune online, începând de miercuri, solicitările pentru obţinerea fondurilor necesare plății şomajului tehnic pentru perioada 16-30 martie.

Cererile vor fi analizate în termen de cel mult 15 zile, pentru persoanele care au contracte individuale de muncă, şi de 10 zile, pentru persoanele care lucrează cu alte forme contractuale.

Formularele necesare au fost publicate, marţi seară, în Monitorul Oficial.

Ministrul Muncii a atras atenția că angajatorii au termen 3 zile de la primirea banilor să îi vireze angajaţilor trimiși în șomaj tehnic.

Solicitarea și declarația pe proprie răspundere pentru cei care au angajaţi prin contracte individuale de muncă se depun pe site-urile agenţiilor judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, a precizat Violeta Alexandru.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Vor depune online o cerere şi o declaraţie pe proprie răspundere angajatorii care au angajaţi notificaţi în Revisal, angajaţi prin contracte individuale de muncă, suspendate temporar, notificat în Revisal şi pentru care solicită fondurile aferente şomajului tehnic, adică 75% din câştigul salarial al persoanei pe luna respectivă, respectiv maxim 75% din salariul mediu brut. Guvernul alocă aceste sume brute pentru a putea asigura angajaţii că îşi păstrează continuitatea la nivelul contribuţiilor pe care le plătesc la stat astfel încât angajatorii au obligaţia să facă plăţile după primirea banilor, să facă plăţile aferente nu numai angajaţiilor, ci şi să achite contribuţiile către bugetul de stat astfel oamenii având continuitate în contractele lor de muncă”, a explicat ministrul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Cei care au alte forme contractuale, cei care lucrează prin PFA, cei care lucrează în întreprinderi individuale, cei care lucrează prin contracte de drepturi de autor şi alte forme mai puţin contractele individuale de muncă, se vor prezenta la AJPIS-uri, agenţii judeţene pregătite de asemenea să primească atât întrebările, cât şi de mâine solicitările dumneavoastră pentru fondurile puse la dispoziţie de Guvernul Ludovic Orban. Nimeni nu plăteşte de la el, urmând să primească banii prin rambursare. Sistemul pus la punct de guvern este tocmai să vină în sprijinul angajatorilor care nu mai au resursele respective pentru plata salariaţilor, dar şi al celor care lucrează în alte forme contractuale. Cu cât dumneavoastră depuneţi documentele mai repede, cu atât colegii mei, structurile judeţene, le vor procesa rapid”, a adăugat Violeta Alexandru, care le-a cerut angajatorilor să evite întreruperea brutală a contractului de muncă cu angajaţii în această perioadă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS