Confidenţialitate

De luna viitoare, românii se pot vaccina și fără programare, în anumite orașe, spune Valeriu Gheorghiță | AUDIO

Președintele Comitetului Național de Vaccinare, colonelul Valeriu Gheorghiță, anunță că de luna viitoare, populația din anumite orașe se va putea vaccina împotriva covid fară programare.

Craiova va fi prima reședință de județ în care lumea va putea primi serul fără a fi nevoie de completarea unor rubrici online, anterior prezentării la centru:

”În prima parte a lunii mai, probabil chiar prima săptămână, vom putea începe în anumite centre de vaccinare. Vă spuneam, în perioada 10-17 mai, în Craiova, în toate centrele de vaccinare, vom avea acest tip de demers, de prezentare directă prin sprijinul Universității de Medicină și Farmacie și se va asigura suplimentarea personalului din centrele de vaccinare și pe perioada nopții, tocmai pentru a permite tuturor, indiferent de programul pe care îl au, să se prezinte și să se vaccineze”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Apoi, vaccinarea fără programare se va putea face în localitățile în care sunt centre zonale de depozitare a vaccinurilor. Este vorba despre București, Cluj Napoca, Iași, Timișoara.

”Este hazardant să deschidem la nivel național, pentru că s-ar putea creat mai degrabă o dezorganizare decât un acces facil al persoanelor la vaccinare, tocmai de aceea vrem să deschidem în centre concentrice, să începem cu centrele din municipiile acele centre regionale de depozitare și pe măsură ce observăm că activitatea se derulează în parametri normali, sigur că se va extinde progresiv, astfel încât să ajungem în final ca o persoană, dacă dorește să se vaccineze astăzi, să se poată prezenta și să se poată vaccina”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Până acest moment, aproape 3 milioane 100 de mii de români au primit cel puțin prima doză de vaccin împotriva covid 19.

În țară,  au ajuns din decembrie, peste 7 milioane de doze, iar până acum, au fost folosite mai puțin de 70 la sută dintre ele.

Printre alții, s-au vaccinat 45 la sută dintre cadrele didactice.

Campania de vaccinare a început de curând și la sate, dar din 4 mai, imunizarea se va face și în cabinetele a 3 mii de medici de familie.

Președintele Comitetului Național de Vaccinare a fost întrebat dacă s-a gândit la utilitatea implicării unor maneliști în promovarea importanței imunizării.

”Este un apel la care, mărturisesc că m-am gândit. Cred că o persoană care poate să aducă un plus în ceea ce privește vaccinarea poate să-și găsească locul în acest demers de comunicare de activități pro-vaccinare. Însă nu cred că trebuie să așteptăm dacă vreți o decizie la nivel central ca o persoană să susțină campania de vaccinare. Acest lucru se poate face individual”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În orice scenariu, președintele Comitetului Național de Vaccinare crede că până la final de iunie, măcar 5 milioane de români se vor fi vaccinat deja.

Inclusiv în centrele drive din mai multe orașe. Joi un asftel de centru va fi deschis și în capitală.