Confidenţialitate

De la 1 iunie, vor fi amendați cei care nu încarcă la timp facturile în sistemul e-Factura

De astăzi, intră în vigoare sancțiunile pentru antreprenorii care nu respectă termenul de 5 zile lucrătoare pentru înregistrarea facturilor în sistemul național Ro e-Factura.

Amenzile sunt cuprinse între 1000 și 10.000 de lei.

Sistemul național e-Factura a devenit obligatoriu de la 1 ianuarie, dar până acum nu au fost sancționați cei care au întârziat trimiterea facturilor în format electronic către ANAF pentru a le permite reprezentanților firmelor să aibă suficient timp să se obișnuiască cu folosirea noului sistem.

De acum înainte însă cine nu respectă termenul de 5 zile lucrătoare pentru transmiterea facturilor emise în relația Business-to-business va fi amendat: cu sume cuprinse între 1000 și 2500 de lei dacă este persoană fizică sau în categoria micilor contribuabili, cu 2500 până la 5000 de lei contribuabilii mijlocii și cu 5000 până la 10.000 de lei în cazul firmelor din categoria mari contribuabili.

Potrivit Ministerului Finanțelor, până acum au fost încărcate în sistem peste 140 de milioane de facturi. Autoritățile speră că noul sistem va contribui la reducerea evaziunii fiscale.

Sistemul a întâmpinat blocaje la început, iar mulți antreprenori s-au plâns că durează între 30 de minute și 2 ore să încarce o factură, însă între timp, multe dintre probleme au fost rezolvate.

(Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea)