Confidenţialitate

De la 1 iulie, statul ar putea acoperi o parte din costurile tratamentului într-un spital privat | AUDIO

De la 1 iulie, statul ar putea acoperi o parte din costurile tratamentului într-un spital privat. Un proiect de ordonanță de urgență aflat pe masa Guvernului creează cadrul legal pentru ca pacienții români să plătească doar diferența, sub forma unei contribuții personale, în cazul spitalizărilor și operațiilor la privat.

Spitalele și clinicile private nu sunt însă obligate să ofere servicii parțial decontate de stat, decât dacă vor dori acest lucru și vor încheia contracte cu Casele de Asigurări de Sănătate. Proiectul de ordonanță nu se referă și la consultațiile la medici, analizele și investigațiile medicale efectuate în sistemul privat. Acestea se vor plăti în continuare integral de către pacient.

Șeful CNAS, Adrian Gheorghe, spune că introducerea contribuției personale va aduce mai multă transparență: “Mă refer la consimțământul exprimat în scris de către asigurat, privind furnizarea serviciilor spitalicești de care urmează să beneficieze. Devizul estimativ care i se va înmâna asiguratului înainte de furnizarea serviciului, în care i se va detalia lista costurilor la care să se aștepte,  acest deviz estimativ va fi valabil 5 zile lucrătoare, să aibă timp să se gândească, să caute alte oferte în piață și să ia cea mai bună decizie. Al treilea instrument este decontul eliberat la externare, care va cuprinde detaliat tariful suportat din fond, precum și celelalte costuri suportate prin contribuția personală, în afara fondului.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

De cel puțin 5 ani nu au mai fost actualizate tarifele de decontare, spune președintele Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate. Adrian Gheorghe precizează că acum se lucrează la colectarea datelor și că la mijlocul anului viitor, experții ar putea avea o imagine completă despre cât de apropiate sunt tarifele decontate de costurile reale .

“Au fost calculate la un moment dat, ele reflectau, într-o anumită măsură, mai apropiată decât astăzi, de ce resurse e nevoie pentru a furniza actul medical de calitate. Ele nu au fost actualizate din perspectiva faptului că tehnologiile medicale au evoluat, mixul de resurse umane-materiale-medicamente a evoluat, asta este o componentă. A doua componentă ține de actualizare, practic, tarifele cu care lucrăm astăzi nu au fost actualizate cu inflația de mai mulți ani. Numai componenta de actualizare cu inflația este de ordinul a 10 la suta din cât se cheltuiește pe spitale generale din fond, în acest moment, ca să dau un ordin de mărime despre ce discutăm”, a explicat șeful CNAS.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

O Ordonanță de Urgență ce reglementa posibilitatea ca pacienții care doresc să se trateze în privat să suporte doar diferența de preț dintre suma decontată de stat și prețul de la spitalul/clinica privată a fost adoptată în aprilie 2019, când Sorina Pintea era ministrul Sănătății, dar nu a fost niciodată aplicată.

 

Foto/ Pixabay