Confidenţialitate

De la 1 iulie, pot fi depuse cereri pentru prelungirea concediului de creștere a copilului

De la 1 iulie, mamele care au optat pentru un singur an de concediu maternal pot depune cereri pentru prelungirea sau reluarea concediului de creștere a copilului, în cazul în care a trecut un an și au revenit la serviciu.

Solicitările vor fi depuse la sediile agențiilor teritoriale de plăți, dar pot fi trimise și prin poștă sau prin e-mail.

Tot de la 1 iulie, indemnizația minimă acordată părinților va crește de la 600 de lei, la 1063 de lei.

Prelungirea concediului

Părinții care au optat pentru un singur an de concediu de creștere a copilului pot cere prelungirea acestei perioade până la doi ani.

De asemenea, părinții care au revenit la lucru după ce au stat acasă un an cu copilul pot depune cerere pentru reluarea concediului maternal.

Foarte important: copilul nu trebuie să fi împlinit deja 2 ani.

Formularul poate fi depus la Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială cu cel mult 60 de zile înainte ca minorul să fi împlinit această vârstă.

Nu trebuie neapărat să vă prezentați la ghișee pentru depunerea documentelor, spunea ministrul Muncii Dragoș Pîslaru, atunci când guvernul a aprobat normele de aplicare a legii.

Persoanele care depun cereri pentru prelungirea sau reluarea concediului de creștere a copilului până pe 22 iulie, vor încasa în august, indemnizația aferentă lunii iulie.

Iar pentru solicitările depuse în perioada 23 iulie-1 august, plata indemnizație se va face abia în septembrie.

Creșterea indemnizației minime

De la 1 iulie, indemnizația minimă acordată mamelor va crește de la 600 de lei, la 1063 de lei, iar cea maximă va fi egală cu 85 la sută din salariu. Dar beneficiarii nu trebuie să depună noi documente, după cum amintea recent ministrul muncii.

Limita maximă a indemnizației este eliminată. Aceasta va fi calculată la 85% din veniturile nete realizate.

Suma suplimentară pentru gemeni/multipleți sau pentru situații de suprapunere crește la 85% din salariul minim brut pe țară garantat în plată, respectiv 1.063 lei (salariul minim este 1.250 lei), față de 600 lei în prezent.

Cererile noi pentru acordarea indemnizației de creștere a copilului se vor depune în continuare la primăria din localitatea de domiciliu, iar în București, la Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului din sectorul de domiciliu.

Părinții nu vor mai avea nevoie de copii legalizate și vor completa un singur formular, atât pentru indemnizație, cât și pentru alocația copilului și pentru acordarea stimulentului de inserție, în cazul celor care revin la lucru după un an de concediu.

Ministerul Muncii a făcut și un ghid pentru părinți.  

mama si copil