De la 1 februarie contribuţiile sociale şi de sănătate nu mai sunt plafonate

Pe lângă eliminarea a 102 taxe nefiscale, de mâine, 1 februarie, intră în vigoare mai multe măsuri: de exemplu, vor fi eliminate plafoanele în cazul contribuţiilor sociale şi de sănătate şi va creşte plafonul pentru microîntreprinderi. Totodată, va fi eliminat formularul 088 de la Fisc.

 

De mâine, salariaţii vor datora contribuţiile de pensie şi de sănătate la tot venitul realizat. Practic, a fost eliminat plafonul maxim,  echivalent cu 5 salarii medii brute.

Pe de altă parte, salariaţii, persoanele fizice autorizate şi pensionarii care au şi venituri din dividende, dobânzi, drepturi de autor, dar şi din chirii vor fi scutiţi de contribuţia la sănătate pentru acestea.

O altă modificare importantă este legată de anularea contribuţiei la sănătate pentru pensii, indiferent de valoarea acestora.

Tot de la 1 februarie, impozitul pe venit aplicat microîntreprinderilor cu un singur salariat va fi redus de la 2 la 1%, concomitent cu ridicarea plafonului de venituri până la care o firmă poate fi încadrată în definiţia microîntreprinderii, de la 100.000 la 500.000 euro.

Totuşi, cota de impunere de 3 procente rămâne neschimbată pentru microîntreprinderile fără niciun salariat. Pana acum, cota era cuprinsă între 1 şi 3%, în funcţie de numărul de salariaţi.

De la 1 februarie, Fiscul va elimina formularul 088. Prin Declaraţia 088, introdusă în februarie 2015 şi simplificată în vara lui 2016, un contribuabil este evaluat de funcţionarii Fiscului din punct de vedere al capacităţii de a desfăşura activităţi economice în sfera TVA.

Documentul a fost aspru criticat de reprezentanţii oamenilor de afaceri, din cauza creşterii birocraţiei.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS