Confidenţialitate

De ce suntem tot mai alergici la ambrozie? Cum ne dăm seama dacă suferim de alergii?

Alergia la ambrozie este una dintre cele mai răspândite în România, polenul acestei plante este prezent în atmosferă de la începutul lui august, sau chiar din iulie, şi până când vremea se răceşte în octombrie.

Ce este ambrozia?  Ne-a răspuns medicul specialist Ovidiu Berghi:

“Ambrozia vine din SUA, din 1880 a fost descoperită ca fiind cea responsabilă de rinita alergică.  A ajuns în Europa treptat și în România, în special în Banat, Muntenia, acum și în sudul țării. E o buruiană extrem de agresivă, ocupă foarte repede un areal, e versatilă. O plantă de ambrozie poate produce într-un an 1 miliard de grăuncioare de polen, care sunt purtate de vânt și sute de km”.

De ce abia în ultimii ani sunt tot mai mulți oameni alergici la ambrozie?

“Studiile arată că poluarea și gazele de eșapament măresc gradul de alergenicitate a polenului. Găsim ambrozia pe terenuri virane, în special lângă calea ferată.

Mai ținem geamurile deschise dacă suntem alergici?

Geamurile și aerul condiționat trebuie închise între 6 dimineața și ora 16. Rufele (în special lenjeria de pat) este interzis să le uscăm în aer liber pentru că polenul se lipește și apoi îl respirăm toată noaptea”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Putem deveni oricând alergici? De ce și cum ne putem feri?

“Nimeni nu se naște alergic, dar 8 din 10 persoane sunt tolerante și nu vor face alergii. Pentru restul, toleranța se pierde și devin alergice. Există o percepție că dacă nu ai făcut alergie în copilărie ai scăpat. Ei bine nu, putem deveni oricând alergici. Dacă anul acesta au apărut simptomele, sensibilizarea a fost în urmă cu câțiva ani”.

Care sunt simpomele? Ce  părți din organism sunt afectate? Pot fi forme ușoare dar și severe?

“Dacă în perioada august septembrie nu avem febră, strănută, se înfundă nasul, zilnic mai mult de o săptămână e cazul să ne întrebăm dacă nu avem o rinită alergică.  Există și cazuri grave: viața personală devine un calvar pentru aceste persoane. “

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

O lege care îi obligă pe proprietarii de terenuri unde crește ambrozia să o stârpească a fost votată și promulgată anul acesta, dar va intra în vigoare abia în 2019.