De ce se vor executa 21 de salve de tun, pe 1 Decembrie, în timpul intonării Imnului Naţional al României

În timpul paradei de Ziua Naţională a României, pe timpul intonării Imnului Naţional al României, în semn de salut, se vor executa 21 de salve de tun de către bateria de artilerie a Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”.

Acest obicei provine din secolul al XIV-lea, de când au început să fie utilizate tunurile, dar a devenit uzual în secolul al XVII-lea.

Prin descărcarea tunurilor, o navă de război care se apropia de un ţărm străin îşi dovedea astfel bunele intenţii, deoarece nu avea cum să-şi reîncarce tunurile la timp, înainte de a intra în bătaia tunurilor de pe uscat.

Iniţial erau trase 7 salve de tun de pe nave, întrucât, de obicei, pe o navă se aflau 7 tunuri. Există însă mai multe teorii conform cărora şi semnificaţia specială, astrologică şi biblică, a numărului 7 să fi avut influenţă în stabilirea lui.

Tunurile de pe uscat puteau trage cam de trei  ori mai multe salve de tun, faţă de cele de pe nave, având o cantitate mai mare de muniţie la dispoziţie.

Salutul cu 21 de salve de tun este acordat în onoarea Zilei Naţionale, a Imnului sau Drapelului naţional, în onoarea unui suveran sau a unui şef de stat străin.

Pe 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României, bateria de artilerie a Brigăzii 30 Gardă ,,Mihai Viteazul” va folosi tunuri calibru 76 mm, model 1942.

 

FOTO: Anca Ciornei / Ministerul Apararii Nationale, Romania – www.mapn.ro

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS