Confidenţialitate

De ce s-ar întoarce în țară românii din diaspora? Vlad, George și Luca au stat de vorbă cu ascultătorii din afara granițelor, la „Deșteptarea” | AUDIO

Ziua Națională a României este celebrată și în diaspora.

Plini de emoție în voce, românii din afara granițelor au stat de vorbă în această dimineață cu Vlad, George și Luca, la „Deșteptarea”.

Ascultătorii Europa FM spun că s-ar întoarce în țară pentru familie, prieteni, obiceiuri și mâncarea tradițională.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Un român aflat peste granițe spune că va reveni anul viitor în țară, deoarece și-ar dori să aibă sufletul plin de bucurie, în detrimentul unui loc de muncă mai bine plătit:

„Mă întorc în România, la anu’, în iunie, pentru că, de câte ori vine soția mea de la muncă, cea mică o întreabă:
– Unde e tati?
Și m-am cam săturat de bani în buzunar și sufletul gol”

Unui alt ascultător plecat în Italia îi lipsesc cel mai mult tradițiile populare și mâncarea românească:

„Și eu am fost plecat în Italia, sincer m-am întors pentru dansurile populare și pentru chefurile din România și mâncarea noastră românească. Nu găsesc sarmale nicăieri în lumea asta ca la noi la români”.

Marian din Italia s-ar întoarce acasă pentru bunătatea oamenilor, pe care, spune el, nu a mai întâlnit-o peste granițe:

„Sunt Marian, locuiesc în Italia de mai bine de 30 de ani. De ce m-aș întoarce acasă? În primul rând, pentru obiceiuri, tradiții, pentru tot ceea ce înseamnă România. Pentru bunătățile culinare pe care odată le găseai la bunici acasă, pentru bunătatea oamenilor care pe-afară nu o găsești și nu o să fim integrați niciodată în familiile lor, aici pe-afară”.

Mihai din Cipru și-ar dori ca fiul său să crească în România, aproape de familie.

„Mă numesc Mihai și sunt venit în Cipru de la 18 ani. Aici s-a născut și fiul nostru, Marcus, și unicul motiv pentru care ne-am întoarce este el. Crește singur și bunicii de acasă împreună cu verișorii lui mor de dor, să-l vadă în fiecare zi”.

Pentru un alt ascultător aflat Marea Britanie, sărbătorile în țară sunt principalul motiv pentru care ar reveni acasă, dar momentan va mai rămâne peste hotare.

„Locuiesc în Marea Britanie din 2007. M-aș întoarce acasă pentru România, pentru țara noastră, pentru sărbători, doar pentru motivul ăsta, dar încă nu acum”.

Citește si: Istoria Zilei Naţionale a României | GALERIE FOTO