Confidenţialitate

De ce nu este extrădat Sebastian Ghiță din Serbia ?

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, așteaptă informare oficială privind decizia Înaltei Curți din Serbia care a respins cerea de extrădare a fostului parlamentar, Sebastian Ghiță.

Curtea Supremă de la Belgrad a refuzat vineri să îl extrădeze pe omul de afaceri şi fost parlamentar român Sebastian Ghiţă, inculpat pentru mai multe acuzaţii de corupţie, spunând că a primit azil în Serbia, relatează agenţia Associated Press.

Curtea Supremă a precizat vineri că autorităţile sârbe i-au aprobat în iunie cererea de azil a lui Sebastian Ghiţă.

Conform comunicatului instanţei, lui Sebastian Ghiţă i-a fost acordat azil “de teama persecuţiei în ţara de origine din cauza opiniilor politice”.

“Până vineri la sfârşitul programului nu veniseră (motivările – n.r.). Voi vedea azi. Imediat ce vom vedea motivele, vi le comunicăm. Statutul pe care l-a primit are caracter provizoriu. În al doilea rând, şi eu sunt curios să vedem motivele, să vedem cine l-a trimis în judecată, să vedem probele care au fost administrate, probabil judecătorii sigur au luat în considerare chestiuni de procedură şi nu de fond şi sigur le examinăm”, a spus Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei a mai fost întrebat cum se explică faptul că o ţară din afara UE refuză să extrădeze o persoană dintr-o ţară UE.

“Să vedem ce anume au evocat judecătorii, să vedem dacă este o chestiune de procedură şi în ce constă. Până la urmă, că e stat membru sau ne-membru, trebuie respectate standardele de protecţie a drepturilor, a libertăţilor. Vedem, analizăm, tragem concluzii”, a declarat Toader.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La finele lunii aprilie, Tudorel Toader anunța că a trimis la Belgrad dosarul cu toate documentele pentru extrădarea lui Sebastian Ghiţă.

Pe numele lui Sebastian Ghiţă există două mandate de arestare în lipsă.

Fostul deputat a fugit din ţară în decembrie 2016 şi are pe rolul instanţelor şi parchetelor din România mai multe dosare penale.