Confidenţialitate

De ce dublarea prețului la gigacalorie în Capitală nu va rezolva criza termoficării. Sistemul trebuie regândit, spun experții | AUDIO

Creșterea prețului la gigacalorie în București pentru populație, de la 143 de lei la 346 de lei, nu va rezolva criza termoficării, cred doi experți intervievați de Europa FM. Pe de o parte, majorarea prețului nu ține pasul cu toate costurile de producție, și ele mărite. Pe de altă parte, populația fie nu va plăti noul preț și va rămâne restantă, fie va reduce consumul, fie va recurge la soluții alternative de încălzire.

Președintele Federației Asociațiilor de Proprietari din România spune că și acum, o treime din populație are restanțe. Creșterea prețului la căldură va însemna mai puține încasări la regia de stat, estimează Radu Opaina:

„Populația nu dispune de resurse financiare pentru căldură la nivelul ăsta și va scade consumul în următoarea perioadă, la iarnă, în lunile următoare. Undeva la 30% este procentul actual al restanțierilor.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Președintele Federației Asociațiilor de Proprietari, fost director la Radet, pentru o scurtă perioadă, susține că s-a ajuns în această situație din cauza furturilor masive:

„Gigacaloria nu ar trebui să coste 200 de euro, cât este acum, gigacaloria trebuie să coste cel mult 20-30 de euro, așa spune manualul și procesul tehnologic de producere a energiei termice. În 20 de ani, cel puțin, s-a fraudat sistemul, peste 3 miliarde de euro. Dacă vă uitați în arhiva achizițiilor publice de la RADET, o să aveți un mare șoc pentru că veți vedea că sistemul RADET este reabilitat în totalitate, pe hârtie.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a început un program de reabilitare a sistemului de transport de apă caldă, însă Radu Opaina, susține că lucrările sunt insignifiante față de nevoi.

La rândul său, Sorin Ioniță, expert în politici publice, crede că majorarea gigacaloriei nu va ajuta foarte mult:

„Dacă o făceai acum un an poate îți mai rămâneau un pic de bani ca să mai faci ceva investiții, în momentul de față noi alergăm ca hamsterul în roată. S-a dublat prețul așa cum îl vor simți oamenii, dar ecartul e tot ăla față de costul real de producție pentru că, de fapt, fugim cu tariful după un preț al energiei care crește foarte mult.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Președintele Federației Asociațiilor de Proprietari din România crede că tot sistemul de termoficare trebuie regândit.

Foto: Shutterstock