De astăzi se scumpesc gazele naturale și vom putea alege furnizorul – AUDIO

De la 1 aprilie crește prețul gazelor naturale cu 2 %, timp de un an. Tot de la 1 aprilie, consumatorii casnici vor putea să îşi aleagă furnizorul de gaze naturale. Piața se liberalizează, iar statul nu mai intervine pentru stabilirea prețului gazelor naturale.

3 milioane și jumătate de consumatori casnici au contracte cu cele 2 societăți de distribuire și furnizare a gazelor naturale existente în prezent. În curând însă, vor apărea și alți furnizori, care vor fi mai întâi verificați si aprobați de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Am stat de vorbă cu Niculae Havrileț, președintele ANRE. El spune că pe termen lung, liberalizarea  pieței gazelor naturale pentru populație va scădea prețul.

Practic, va fi o competiție acerbă, vor apărea furnizori de gaze noi care vor încerca să ia cât mai mult din piața reglementată. Automat piața va intra in competiție, ceea ce credem noi, va aduce foloase consumatorului casnic. Furnizorii noi trebuie să vină cu prețuri mai mici. La ANRE s-au solicitat foarte multe licențe deja, în special de la furnizorii de pe piața energiei electrice.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cum vom alege dintre noii furnizori și cum poate fi schimbat furnizorul de gaze naturale, concret?  ANRE va publica pe site-ul instituției:

Autoritatea va posta pe site un comparator de prețuri, pe care consumatorii casnici le vor putea accesa foarte ușor. Vor completa locul de consum și cantitatea pe care prognozează că o vor consuma pe un an de zile, conform istoricului, și automat i se vada o listă cu cele mai bune prețuri și adrese de contact ale furnizorilor. Furnizorii care au licență vor fi obligați să pună pe site-ul ANRE, prețurile pe care  le vor utiliza in contractete cu utilizatorii casnici. Consumatorul va trebui doar să schimbe contractul de furnizare, dacă dorește să schimbe firma„, a mai explicat Niculae Havrileț.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Niculae Havrileț a mai spus că populația nu va resimți foarte mult această scumpire, întrucât, în perioada verii, consumul de gaze este scăzut.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS