David Cameron și-a stabilit noul Cabinet

Învingător în alegerile parlamentare, conservatorul David Cameron și-a stabilit noul Cabinet, o treime dintre membrii acestuia urmând să fie femei.

Din echipă face parte și primarul Londrei – Boris Johnson – care ar urma să se alăture Cabinetului peste un an, când își încheie mandatul.

Principalul mesaj al lui David Cameron rămâne organizarea unui referendum prin care britanicii vor fi întrebați dacă vor sau nu cA Marea Britanie să mai rămână în interiorul Uniunii Europene.

 

David Cameron a anunțat că titularii portofoliilor-cheie rămân neschimbați: printre ei se numără George Osborne la Finanțe, Theresa May la Interne și Michael Fallon la Apărare.

Pe de altă parte, Nicky Morgan a fost reconfirmat la Educație, în timp ce euroscepticul Mark Harper a fost desemnat șeful majorității parlamentare, în atribuțiile sale intrând respectarea disciplinei de vot.

În echipă a fost cooptat și excentricul primar al Londrei, Boris Johnson. El nu a primit niciun post de ministru, dar va participa totuși la unele ședințe de guvern.

Cu o majoritate totuși fragilă, David Cameron se vede nevoit să trateze cu atenție relațiile cu deputații propriului partid, mai ales cu cei eurosceptici.

Unii dintre ei agreează chiar ideea unei ieșiri a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Premierul a anunțat că, până cel târziu în 2017, va organiza un referendum pe această temă.

Cameron dorește, între altele, adoptarea unor măsuri care să restricționeze accesul imigranților la sistemul britanic de asistență socială.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS