Confidenţialitate

Datele provizorii ale recensământului: Orașul Botoșani a rămas fără peste 25.000 locuitori. Primarul: „Sunt blocuri cu câteva becuri aprinse” | AUDIO

Recensământul abia încheiat arată nu doar că nenumărate localități sunt îmbătrânite și depopulate masiv dar și că orașe mari precum Botoșaniul au rămas în ultimii 10 ani, fară pese 25.000 de locuitori. Primarul municipiului reședință de județ spune că recensământul ar trebui să oblige Guvernul să facă în sfârșit o reformă a administrației.

Jurnaliștii de la site-ul botoșăneanul.ro au constatat că, pentru ultima dată în ultimii 30 de ani, populația municipiului Botoșani a scăzut la sub 100.000 de locuitori.

Primarul Cosmin Ionuț Andrei confirmă depopularea, deși spune că rezultatele recensământului nu sunt finale.

Potrivit Codului Administrativ, dacă populația unei localități scade la sub 100.000 de oameni, atunci și numărul de consilieri ar trebui să se reducă de la 23 la 21. E doar un efemplu de efect:

„Sunt blocuri care, la o primă observare așa, au doar câteva becuri aprinse atunci când vine seara. 80.000 – 90.000, de la datele ultimului recensământ care a dat o valoare de 106.000 de locuitori în Municipiul Botoșani.”

Primarul Botoșaniului este convins că și în alte orașe, depopularea arată la fel și crede că reforma administrației trebuie începută. Ea ar trebui să le permită administrațiilor locale să acoide facilități fiscale pentru revenirea tinerilor, spune primarul:

„Păstrăm în continuare Codul Administrativ, 2 viceprimari pentru municipiul reședință de județ, pot fi modificări pe numărul consilierilor locali, numărul polițiștilor, alocările financiare pentru că erau raportări la 1.000 de locuitori. Pe partea fiscală, de exemplu, care ar putea fi atractivă în acordarea unor facilități, primăriile nu au putere de decizie foarte mare pentru că statul român trebuie să se hotărască la un mod mai incisiv unde este puterea, dacă rămâne la nivel central sau local pentru că acum, partajată, este nicăieri.”

Președintele Expert Forum, Sorin Ioniță, atrage atenția că îmbătrânirea și depopularea trebuie să ducă la schimbări și în alte domenii:

„Sistemul școlar trebuie restructurat că, na, astea sunt generațiile care vin, sunt mai mici și sunt așezate altfel în teritoriu decât în trecut și trebuie să te duci cu școala către copii nu invers. În sănătate mă tem că este invers, o populație îmbătrânită și mai ales rămasă prin zone izolate are nevoi social-medicale tot mai mari.”

Datele provizorii ale recensământului din acest an arată că populația rezidentă a României este de aproximativ 19 milioane, cu un milion mai puțini față de recensământul de acum 11 ani.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: În jur de 800.000 de români nu au fost recenzați. Directorul de comunicare al INS explică de unde vor fi culese informațiile | AUDIO

Foto: Shutterstock