Confidenţialitate

Darea în plată, versiunea 2.0. Un nou proiect de lege se va adresa doar beneficiarilor programului Prima Casă

Deputatul Daniel Zamfir, inițiatorul legii dării în plată,  recent aprobată de Parlament,  lucrează la un nou proiect de lege care se referă numai la beneficiarii programului Prima Casă.

Aceștia sunt excluși din legea trimisă la promulgare, astfel că inițitiva vine în sprijinul acestora.

Potrivit proiectului, și aceștia, în cazul în care nu mai pot plăti ratele,  ar putea beneficia de ștergerea totală a datoriilor dacă cedează locuința.

Eu vreau să mă asigur că și cei din programul Prima Casă vor fi protejați de lege. Cum știți, în situația în care ei nu pot plăti, rămân și fără casă și vor fi urmăriți de ANAF și pentru datoria pe care o plătește statul român băncii în contul lor.  Pentru că marele avantaj,  între ghilimele, pe care-l reprezintă programul Prima Casă este că benefiarul plătește un avans mai mic. Or, în situația în care va ajunge să nu poată plăti rata la bancă, acest avantaj se transformă într-un coșmar: rămâne și fără casă, e urmărit și pentru restul datoriei”, a spus, la Europa FM, Daniel Zamfir.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Deputatul PNL susține că, într-adevăr, rata datornicilor în cazul programului guvernamental Prima Casă este extrem de mică.

Însă numărul celor care vor întâmpina dificultăți financiare în următorii ani va crește, crede parlamentarul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 Sunt doar 400 de oameni, astăzi, care sunt în situația în care să nu-și poată plăti ratele. Oamenii ăștia, în momentul ăsta, urmează să fie executați silit. Sigur, azi sunt doar 400, e procentul mic din 163.000.  Numai că, eu vă intreb ceva: ce se poate întâmpla în care peste 5, peste 10 ani, ROBOR ajunge la 5%, de exemplu? Acum este la minim istoric, e sub 1%. Dar când va ajunge 5% ROBOR, știți bine că în România a fost și de 25%, atunci se va tripla rata la bancă a acestor oameni și, în mod categoric, vor ajunge în situație de neplată”, a adăugat Daniel Zamfir.

Proiectul de lege va fi depus la Senat în următoarele 2 săptămâni, adică până la Paște, ne-a declarat deputatul Daniel Zamfir.