Confidenţialitate

Darea în plată: Senatorii au respins, astăzi, propunerile Băncii Naționale

Reprezentanții BNR, prezenți la dezbaterile pe tema proiectului privind darea în plată, nu au reușit să-și impună punctul de vedere.

Senatorii din comisia de buget a Senatului au respins propunerile Băncii Naționale, care și-ar fi dorit ca legea să se aplice doar în cazul creditelor ipotecare cu o valoare de cel mult 150 de mii de euro.

În plus, BNR ar fi vrut să fie luate în considerare doar contractele de împrumut în care rata reprezintă peste 65% din veniturile datornicului.

Viceguvernatorii BNR – Liviu Voinea și Bogdan Olteanu – au încercat să le explice jurnaliștilor aceste propuneri:

”Să nu poată da înapoi un teren, de exemplu, că iarăși este o distincție importantă care trebuie făcută între teren și casă și între a treia casă, a cincea casă de vacanță, eventual cu piscină, și casa în care locuiești. Din acest motiv trebuie introduse niște plafoane”, spune Liviu Voinea.

”Nu cred că cei care și-au făcut piscină din credit de la bancă trebuie să fie sprijiniți public prin lege de Parlament. E legitim să ai piscină, dacă o și declari e cu atât mai bine, dar e cazul să îți asumi în acele condiții și riscul și obligația de a plăti. Credem că trebuie ajutați prin efort public cei care și-au luat o locuință de care aveau nevoie. Cei care și-au făcut lucruri de lux își asumă riscul.”, a declarat Bogdan Olteanu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe de altă parte, viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a lăsat să se înțeleagă că, dacă legea trece în forma actuală, băncile ar fi îndreptățite să crească avansul la creditele ipotecare:

”În măsura în care legea dării în plată va fi adoptată în această formă, singura garanție care va mai putea fi acceptată de bănci va fi imobilul în cauză și atunci dat fiind că în acest moment imobilul trebuie să sufere o reducere a valorii la evaluare de cel puțin 40%,  e clar că cel puțin 40% va trebui să fie avansul solicitat de bănci. E un avans foarte dificil de finanțat.” a declarat Bogdan Olteanu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Anterior acestor declarații, au fost discuții aprinse în comisia de buget a Senatului între viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu și inițiatorul legii, deputatul PNL Daniel Zamfir.

Bogdan Olteanu: – Nici să nu spunem atât de multe cuvinte doar ca să nu se vadă că pe lângă grija pentru cei cu probleme trec cei cu case mari și venituri mari.

Daniel Zamfir: – Haideți nu mai începeți cu astea. Casele mari…dacă cineva și-a luat casă de un milion de euro, o bancă i-a dat credit. Banca trebuie să-și asume răspunderea pentru creditele pe care le-a dat. Domnule, de ce i-ați dat lui Udrea (n.r. Elena Udrea) credit de trei milioane?

B.O.: Dumneavoastră erați cu Udrea în partid pe vremea aia, pe mine mă întrebați?! Vă rog să ne măsurăm cuvintele.

D.Z.: Dacă se dau credite fără acoperire și încălcând legea asta-i treaba băncilor, domnule. Nu favorizăm pe nimeni, dar nici nu discriminăm.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Să mai spunem că senatorii au aprobat totuși o modificare.  De această lege ar urma să beneficieze consumatorii, nu persoanele fizice sau debitorii – așa cum se menționa inițial în proiect.

Astfel, se evită riscul de a fi avantajați samsarii imobiliari sau dezvoltatorii care au ridicat clădiri de apartamente în perioada de dinainte de criză și care au rămas cu locuințele nevândute.