Confidenţialitate

Darea în plată a intrat în vigoare. Ce trebuie să știe românii care vor să beneficieze de această lege

Contestată vehement de bancheri, legea dării în plată – care le permite românilor să scape total de datorii dacă cedează băncii bunul ipotecat – se aplică începând de astăzi.

Persoanele care beneficiază de această lege trebuie să fi luat un împrumut de cel mult 250 de mii de euro, inclusiv credite de nevoi personale cu ipotecă.

Nu vor beneficia însă românii care și-au cumpărat locuințe prin programul Prima Casă.

În prezent, 9 din cele mai mari 10 bănci au decis să majoreze avansul la creditele pentru locuințe.

Pentru a putea beneficia de prevederile Legii dării în plată, trebuie să transmiteți băncii o notificare scrisă prin care să declarați că sunteți de acord sa cedați bunul ipotecat.

Notificarea poate fi trimisă prin intermediul unui avocat, executor judecătoresc sau al unui notar public.

În privința costurilor pe care le suportă debitorul, acestea variază între 20 și 400 de lei – ne-a declarat avocatul Gheorghe Piperea, unul dintre cei care au participat la scrierea legii.

Autentificarea contractului – cu toate taxele aferente – va costa însă mai mult.   Pentru un apartament de 50 de mii de euro, spre exemplu, costurile totale variază între 4 mii și 6 mii de lei.

În prezent, mai multe bănci – printre care  BCR, BRD, Raiffeisen, CEC Bank, Alpha Bank, Bancpost și ING- au majorat deja avansul la credite ipotecare.

În cele mai multe cazuri, acesta a crescut de la 15 la 25% pentru împrumuturile în lei.

O analiză a site-ului imobiliare. ro arăta că Legea dării în plată a crescut prețurile apartamentelor din toată țara.