Confidenţialitate

Danileț: Eliberarea a o mie de condamnați nu rezolvă criza din penitenciare

Fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorul Cristi Danileț crede că eliberarea a o mie de condamnați nu rezolvă criza din penitenciare.

“În penitenciarele din România se află peste 20.000 de deținuți. Cu siguranță, eliberarea a 1.000, chiar 2.000 de oameni nu rezolvă problemele pe care Curtea Europeană pentru Drepturile Oamenilor ni le cere să le rezolvăm. Pentru că nu este vorba doar de aglomerație. Este vorba și de spațiul din fiecare cameră de detenție, de îngrijirile medicale de care trebuie să se bucure deținuții, de hrană, și … în general … de condițiile de acolo. Așadar, grațierea este o mică măsură care trebuie să facă parte dintr-un plan mai amplu”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Judecătorul Cristi Danileț atrage atenția că deși acum, senatorii juriști au eliminat condamnările pentru corupție de pe lista celor care vor fi grațiate, mai departe, parlamentarii pot propune noi amendamente periculoase.

“Procedura de legiferare este una îndelungată. Pe tot parcursul ei pot fi aduse amendamente. De aceea, este și firesc ca publicul și magistrații să fie vigilenți, pentru că acest proiect de lege a produs tensiune în societatea românească și – după părerea unor magistrați, inclusiv a mea, este contrară politicii anticorupție a statului” – a declarat judecătorul Cristi Dănileț, la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.