Confidenţialitate

Dăncilă îi cere demisia lui Ciolacu “pentru modul rușinos în care a umilit românii”

Viorica Dăncilă, fost preşedinte al PSD, îi solicită demisia lui Marcel Ciolacu de la conducerea interimară a partidului.

Spune despre acesta că a dat dovadă de o ”monstruoasă iresponsabilitate” cu privire la adoptarea tacită a proiectului de lege care prevede autonomia Ținutului Secuiesc.

“Oricine ar fi fost liderul PSD și Președintele Camerei Deputaților astăzi, dacă a permis adoptarea acestui proiect de lege profund anti-constituțional și anti-românesc, nu merită să îi mai reprezinte pe români și nici să rămână în fruntea partidului. Este un precedent periculos și în egală măsură jenant pentru România și pentru Parlament, dar și pentru Partidul Social Democrat, care nu merită să deconteze monstruoasa iresponsabilitate a lui Marcel Ciolacu. (…)

Adevărul este că Marcel Ciolacu ori nu și-a făcut treaba de președinte al Camerei, ori a închis ochii cu bună știință pentru adoptarea unei legi care ne vinde țara în aceste vremuri grele și complicate. Îi solicit așadar demisia de la conducerea interimară a Partidului Social Democrat, pentru modul rușinos în care a umilit românii”, a scris fostul premier pe Facebook.

Reacția Vioricăi Dăncilă, la scurt timp după ce președintele Iohannis a criticat PSD, UDMR și proiectul care a trecut de Camera Deputaților. 

Totodată, în această dimineață, Dăncilă mai spunea despre proiect că “nicio epidemie, nicio izolare nu poate justifica o astfel de scăpare de procedură”. 

Reamintim, județele Harghita, Covasna și o parte din județul Mureș, locuite preponderent de etnici maghiari, ar urma să aibă un fel de parlament local și un președinte ales pe o perioadă de patru ani.

Proiectul, inițiat la finalul anului trecut de doi deputați UDMR, a fost adoptat tacit deoarece nu a fost dezbătut în timp util de către Camera Deputaților.

Actul normativ prevede că Ținutul Secuiesc devine regiune autonomă cu personalitate juridică în cadrul României, iar limbile maghiară și română vor fi folosite în instituțiile publice de cetățenii domiciliați acolo.

De asemenea, inițiativa mai prevede înființarea unui parlament local, numit Consiliul de Autoadministrare, ales prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat, precum și un guvern local – Comisia de Autoadministrare.

Nu în ultimul rând, Ținutul Secuiesc ar urma să aibă propriul președinte, ales prin vot pentru un mandat de patru ani.