Confidenţialitate

COVID-19: Germania acuză SUA de “piraterie modernă”

Statele Unite ale Americii sunt acuzate că au deturnat un transport cu măşti de protecţie destinat Germaniei.

În contextul actualei pandemii, cererea mondială pentru asemenea produse este imensă.

Produse în China pentru o companie americană, cele aproape 200.000 de măşti N95 au dispărut în timpul unui transfer între avioane pe un aeroport din Thailanda.

Conducerea 3M susține că nu a primit vreo comandă din partea Germaniei.

Ministrul german al Internelor a descris acţiunea drept ”un act de piraterie modernă” şi a cerut administrației de la Washington să se conformeze regulilor comerţului internaţional.

”Chiar şi în perioade de criză la nivel global, nu ar trebui utilizate metode demne de Vestul sălbatic”, a declarat Andreas Geisel.

Acuzaţiile sale se adaugă unui val de plângeri vizând practicile regimului Trump în această perioadă, în care încearcă să obțină cu orice preț materiale sanitare.

Liderul de la Casa Albă a declarat, la briefingul zilnic pe tema pandemiei de coronavirus, că SUA au luat în custodie 200.000 de măşti N95, fără a preciza cum au ajuns acestea în posesia țării sale.

Liderii regionali francezi spun că depun mari eforturi să asigure consumabile medicale în spitale, dând vina pe “cumpărători americani”.

Președintele regiunii Île-de-France a comparat achiziția de măști cu o „vânătoare de comori”. “Au oferit de trei ori prețul și au propus să plătească în avans”, a precizat Valérie Pécresse.

Oficialii europeni au acuzat recent Statele Unite că au transformat piața mondială într-un Vest Sălbatic.