Confidenţialitate

Dan Voiculescu a fost condamnat definitiv la 10 ani de inchisoare, cu executare

Dan Voiculescu a primit pedeapsa maximă prevăzută în noul Cod penal, legea mai favorabilă în cazul său.

Totodată, lui Voiculescu i se interzic mai multe drepturi, printre care dreptul de a fi ales, timp de cinci ani. Va fi confiscată o mare parte a averii familiei Voiculescu, inclusiv clădirea Grivco și terenurile pe care funcționează postul Antena 3.

Prin această sentinţă, Curtea de Apel i-a dublat lui Voiculescu pedeapsa dată de Tribunalul Capitalei la fondul procesului.

Sentinţa Curţii de Apel Bucureşti va fi comunicată Tribunalului Capitalei, care va emite mandatul de punere în executare a pedepsei.

Mandatul va fi pus în aplicare de Serviciul Urmăriri al Poliţiei. Astfel, Dan Voiculescu va fi luat de poliţişti de la domiciliu sau se poate preda la o secţie, urmând să fie încarcerat.

DOSARUL PRIVATIZĂRII ICA

Omul de afaceri Dan Voiculescu și alți 10 inculpați au fost judecați pentru privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare – prejudiciul adus statului e estimat la 60 de milioane de euro.

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Dan Voiculescu în decembrie 2008. Rechizitoriul spune că omul de afaceri – în calitate de președinte al PC – a cumpărat un teren de peste 3 hectare și jumătate și un hectar de construcții cu aproximativ 100 de mii de euro: bunurile aparțineau ICA și se află într-una dintre cele mai scumpe zone rezidențiale din București. Prețul ar fi fost de 75 de ori mai mic decît cel real.

În octombrie 2008, Ministerul Agriculturii a devenit parte civilă în proces, în încercarea de a recupera prejudiciul de 60 de milioane de euro. Pe parcursul acestei săptămîni, instituția și-a menținut cererea: ministerul e condus de Daniel Constantin, cel care i-a urmat lui Dan Voiculescu la conducerea PC.

Fostul ministru al Comunicațiilor Sorin Pantiș a dezvăluit săptămîna aceasta că grupul Grivco avea o linie de credit de 40 milioane euro de la banca Raiffeisen, din care se finanțau inclusiv afacerile din mass-media. Linia de credit era garantată, între altele, cu terenuri și clădiri ale ICA.

Avocații apărării au încercat în numeroase feluri în ultimele zile să suspende procesul ori să-l mute la o altă instanță. Fără succes, însă. Potrivit rechizitoriului, cei care s-au ocupat de licitație și de actele necesare privatizării erau fie membri ai Partidului Conservator, fie angajați Grivco. Procurorii spun că Dan Voiculescu a controlat prin interpuși întregul proces de privatizare. Și continuă: o versiune contrară ar însemna să admitem că toți cei implicați și-au încălcat atribuțiile ori au acționat în interesul Grivco ‘din considerente telepatice ori din necunoaștere sau prostie’.