Confidenţialitate

Dan Vardie, despre Fit for 55: În 2030, pentru mașinile noi vândute în Europa trebuie să ajungem la o emisie medie de dioxid de carbon cu 55% mai mică decât la finalul lui 2021 | VIDEO

Dan Vardie, președintele Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile a fost invitatul Mădălinei Dobrovolschi, în „Piața Victoriei”. „Trebuie să ajungem în anul 2030 la o emisie medie de dioxid de carbon, pentru toate automobilele noi vândute în Europa, cu 55% mai mici decât erau la sfârșitul anului 2021”, a spus Dan Vardie la Europa FM.

Dan Vardie, despre Forumul Mobilității Sustenabile

„La București a avut loc un summit în premieră istorică – România nu a mai găzduit un asemenea summit de o asemenea dimensiune și nu neapărat numerică, ci calitativă. Acest Forum al Mobilității Sustenabile a fost inventat de APIA ca o necesitate, din dorința de a da oamenilor – din industrie și tuturor celor care sunt interesați de ceea ce se întâmplă în țară – un orizont corect al așteptărilor și al lucrurilor care se întâmplă, trebuie să se întâmple și unde vom ajunge”, a spus Dan Vardie la Europa FM.

Dan Vardie, despre conceptul Forumului Mobilității Sustenabile

„Conceptul acestui forum a fost următorul: în momentul de față există în toată Europa și inevitabil în România două mari tendințe pe care producătorul de automobile trebuie să le folosească și consumatorul le are ca opțiuni.

1. Electrificarea – trecerea rapidă la mașină electrică;
2. Decarbonizarea motoarelor prin combustie – hibridizarea full și plug-in hybrid fiind de departe cele mai importante evoluții de decarbonizare”, a mai explicat Dan Vardie.

Dan Vardie: Toate mașinile din Europa se produc la fel

„Nu se mai produc mașini pentru România, mașini pentru Germania. Toate sunt în Uniunea Europeană, toate se fac la fel. Diferă doar partea de dotări care una e în România, alta este în Franța, alta în Germania și depind de specificul pieții”, a spus Dan Vardie la Europa FM.

„Toate standardele după care sunt proiectate, toate reglementările de poluare și de emisii de carbon sunt aceleași în toată Uniunea Europeană. Nu este România care face ce vrea ea în acest domeniu”, a mai spus Dan Vardie.

Dan Vardie, despre Fit for 55

„Fit for 55: înseamnă că trebuie să ajungem în anul 2030 la o emisie medie de dioxid de carbon, gaze de seră, pentru toate automobilele noi vândute în Europa, adică și în România, cu 55% mai mici decât erau la sfârșitul anului 2021. […]

Cu alte cuvinte, noi trebuie să ajungem în anul 2030 la media mașinilor noi în România anului 2030 la 47,5 grame de CO2. Acolo trebuie să ajungem – asta spune Comisia. Iar în 2035 trebuie să fie zero la mașini noi vândute. Tot ce am spus eu nu se aplică la mașinile deja în circulație”, a explicat Dan Vardie la Europa FM.

Urmărește întreaga emisiune „Piața Victoriei” aici

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Cristian Grosu: 2025 – 2026, ani periculoși pentru România din punct de vedere economic / Nu poți valorifica Portul Constanța pentru că nu ai o autostradă care să-l lege de Nădlac | VIDEO