Confidenţialitate

Dan Berteanu: Anul viitor vom asista la un exod al oamenilor calificați | AUDIO

În timp ce politicienii caută o cale prin care să pună capăt crizei de la nivel guvernamental, antreprenorii atrag atenția că specialiștii sunt pe punctul de a pleca din țară, nemulțumiți de incertitudine. Anul viitor vom asista la un exod al oamenilor calificați, spune la Europa FM antreprenorul Dan Berteanu.

„Acum o să plece cei care sunt în jur de 35 – 40 de ani, care caută o viață mai bună nu neapărat pentru ei, ci pentru copiii lor mici. Și vor pleca să caute școală, să caute sistem medical și asigurări medicale fiindcă îmbătrânim și ne dorim să trăim cât mai mult și se estimează că trăim din ce în ce mai mult odată cu dezvoltările din medicină și atunci stai să te gândești că odată ce ai opțiuni, odată ce teoretic ai putea să te duci mai oriunde acum, de ce să nu o faci?”, a spus Berteanu a Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Și pentru că școala nu reușește să educe potrivit cerințelor de pe piața muncii, în anii următori antreprenorii se vor vedea în ipostaza în care vor angaja tot mai multă forță de muncă din est sau vor avea tot mai mulți angajați care vor lucra de la distanță, mai avertizează Dan Berteanu.

„Business-urile migrează către est și piața muncii migrează către vest. Deci cum noi plecăm să muncim în Germania, Franța și Italia, observăm – și am văzut cu guvernanții sunt mult mai permisivi – și cred că o să vedem din ce în ce mai mulți muncitori asiatici veniți în România, nu doar prin construcții sau prin HoReCa. Pe de altă parte, cred că ceea ce am învățat în pandemie – și asta o spun și din propria-mi experiență – este că putem să începem să lucrăm cu români sau cu străini care nu locuiesc în România”, a mai spus Berteanu la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Dan Berteanu explică cum putem reconstrui încrederea tinerilor în România: Prin conectarea comunităților | AUDIO