Confidenţialitate

Dan Barna vorbește despre cele mai mari probleme ale României, după o lună de guvernare | VIDEO

Vicepremierul Dan Barna a fost invitatul Ioanei Ene Dogioiu, în Piața Victoriei, pentru a discuta despre campania de vaccinare anti-COVID, desființarea Secției Speciale, culisele împărțirii ministerelor și al prefecților sau despre proiectele concrete ale următoarelor două luni.

La începutul discuției Dan Barna a vorbit despre proiectele cu care România va trebui să se prezinte în fața Comisiei Europene, pentru a accesa fondurile necesare dezvoltării și digitalizării, segmente ce vor determina viitorul țării. Vicepremierul nu a vrut însă să nominalizeze un anumit proiect întrucât, spune acesta, nu există o listă finală:

„Sunt două luni pentru perioada de programare. (…) La momentul acesta nu o sa înaintez niciun proiect, pentru că acum am demarat proiectul și până la finalul lunii februarie, după care în martie stăm cu creionul și vom avea această listă de proiecte. (…) Categoric acest plan va fi mult mai bine calibrat. (…) Proiectele pe care le vom înainta trebuie să aibă un impact pozitiv pe zona de mediu și de schimbări climatice și, în egală măsură, trebuie să contribuie la digitalizare.”

Ioana Ene Dogioiu l-a întrebat pe invitatul său și despre presupusul conflict dintre premierul Cîțu și Ludovic Orban, însă Dan Barna spune că relația dintre cei doi este una cât se poate de normală, cu toate că Florin Cîțu a lipsit, recent, de la o ședință a coaliției de guvernare:

„Ce vedem la PNL este firesc, sunt oameni care își exprimă opinii. (…) Ședința de coaliție e tradițional la ora 10-11, nu a fost bătut în cuie dacă nu vine cineva nu ținem ședința. Știam, ne anunțase premierul că nu va putea ajunge, nu văd o problemă. Deocamdată eu nu am simțit această temere, am un dialog deschis și cu unul și cu celălalt, lucrurile sunt firești, până acum nu s-a blocat ceva. Pe mine mă interesează ca acest guvern să funcționeze.”

Cât despre campania de vaccinare anti-COVID din România, vicepremierul spune că lucrurile merg bine, însă e loc și de îmbunătățiri:

„Dacă luăm pe un proces de management, evident că sunt mai multe de îmbunătățit. S-a intrat într-o panică că nu avem destule centre, nu aceasta este miza, ci numărul suficient de doze de vaccin. La raportarea populației, suntem pe locul 6 în Europa, nici codași, nici fruntea, suntem unde ar trebui să fim. Ne adaptăm și învățăm cum să facem față unei situații peste care umanitatea a mai trecut în urmă cu 100 de ani.”

Cu toate acestea, prin adăugarea unor categorii esențiale în etapa a doua de imunizare, numărul total al românilor incluși în această etapă a ajuns la aproape 6 milioane. Dan Barna explică de ce a fost necesară introducerea unor categorii noi:

„Discuția asta am avut-o în ședința de Guvern, cu categoriile pe fiecare etapă. Miza a fost că statul să poată să funcționeze, ideea este că nu tot personalul acestor instituții este automat pentru etapa a doua. Asta deschide o zonă de discreționare, fiecare coordonator de instituție fiind tentat să-și pună tot personalul ca fiind esențial. La finalul ordonanței spune clar, 75% din dozele din etapa a doua merg către persoanele peste 65 de ani și cei cu boli cronice. Dacă este atinsă cota zilnică de 25%, nu primești, programarea se rostogolește.”

Cu toate acestea, până acum doar 5% din cei programați au peste 65 de ani, a ținut să puncteze Ioana Ene Dogioiu.

Întrebat de ce a considerat necesar să se vaccineze anti-COVID în ianuarie, cu toate că a trecut prin boală în luna decembrie, vicepremierul a răspuns:

„Am făcut testul de măsurare al anticorpilor, am un număr redus de anticorpi. A fost o decizie pe care am luat-o după consultarea specialiștilor în domeniul medical. Membrii Guvernului s-au vaccinat pentru a transmite un mesaj public. (…) Orice comportament ai avea în spațiul public, vor fi mesaje într-o linie sau cealaltă. Oricum ai aborda-o vor fi oameni care vor admira gestul, cum sunt și cei din altă categorie, care spun că orice ai face faci ceva greșit.”

Dan Barna a vorbit la Europa FM și despre desființarea SIJ, hotărâre care, pe 28 ianuarie, ar trebui să primească aviz pozitiv de la CSM:

„Există acum dezbaterea despre unde se vor duce competențele acestei secții care ne-a adus atât de multe belele și mai puține beneficii. Ne vom asigura că respectăm toate deciziile legale. (…) Ideea că o să desființăm secția ca pe oala de sarmale nu e o soluție. Discuțiile sunt în curs, abordarea noastră este de distribuire a atribuțiilor pe competența materială a infracțiunii avută în vedere. (…) Vom găsi o variantă prin care să aliniem aceste dorințe politice. Unele pot să fie la DNA, unele pot să fie la DIICOT.”

La final, liderul USR-Plus a fost întrebat și cu privire la o informație venită din partea lui Rareș Bogdan, care a spus că împărțirea ministerelor s-a făcut, de fapt, între președinții de partid și nu de echipele de negociere, lucru confirmat, într-o oarecare măsură, de Dan Barna:

„Da și nu, soluția la care am ajuns a fost urmarea unui proces care a durat trei zile, cu echipele de negocieri, în cea de-a treia zi ne-am retras președinții și am zis varianta care ar putea să funcționeze a fost asta. A fost o discuție de 15 minute, a fost rezultatul final al unei negocieri cu echipe. Etapa finală a fost o decizie la nivelul liderilor partidelor. N-am plecat acasă și am venit separat, a fost procesul pe care l-am avut acolo ca și coaliție.”

Urmăriți în continuare emisiunea integrală: