Confidenţialitate

Vicepremierul Barna: Nu există un drept al omului de a-i infecta pe ceilalţi | AUDIO

Vicepremierul Dan Barna susţine că 97% dintre persoanele infectate în alte țări cu tulpina Delta a virusului SARS-CoV-2 erau nevaccinate.

“Nu există un drept al omului în a-i infecta pe ceilalţi, pentru că aici deseori se verbalizează: dom-le, e dreptul meu să fac orice. Este dreptul tău să faci orice, în măsura în care nu afectezi sănătatea comunităţii”, afirmă liderul USR PLUS.

“Nu e o chestiune de restricţii pentru nevaccinaţi. Este o chestiune foarte simplă, şi o să continuu să fiu pe poziţia pe care o am de o perioadă, am sperat cu toţii că valul patru nu va mai veni, că am scăpat de pandemie. Uitându-ne la ce se întâmplă acum la ţările din jur, (…) s-a constatat că 97% din cei infectaţi cu virusul Delta sunt nevaccinați. Iar din cei 3% care, vaccinaţi fiind, au contractat totuşi virusul au avut simptome foarte uşoare, aproape neglijabile şi nu au pus niciun fel de presiune pe sistemul de sănătate. De aici, concluzia este una singură: ori înţelegem cât de important e să ne vaccinăm – şi aici e dreptul fiecărui cetăţean să decidă, spun asta foarte clar, că am văzut că este interpretat în diverse feluri – (..) alternativa sunt aceste măsuri de prevenţie”, a explicat Dan Barna, joi seară, la Digi 24.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“E mult mai logic să faci un program de acces în aceste zone neesenţiale, nu vorbim de zone esenţiale, unde clar toată lumea trebuie să poată să meargă, dar în zone neesenţiale mai degrabă faci un program de acces limitat astfel încât să nu ai buluc de populaţie, cum se întâmplă în week-end într-un astfel de spaţiu şi să-ţi crească incidenţa astfel încât să trebuiască să luăm măsuri de prevenţie mult mai dure”, a explicat Dan Barna.

“E o chestiune de opţiune a comunităţii, pentru că nu există un drept al omului în a-i infecta pe ceilalţi, pentru că aici deseori se verbalizează: dom-le, e dreptul meu să fac orice. Este dreptul tău să faci orice, în măsura în care nu afectezi sănătatea comunităţii. De asta spun: astfel de măsuri de prevenţie şi de protecţie exact a celor nevaccinaţi, pentru că ei sunt vulnerabili, (…) singura variantă este aceasta a vaccinării”, a conchis vicepremierul.

Comitetul de coordonare a vaccinării împotriva Covid a anunţat că, în ultimele 24 de ore, au fost administrate peste 14.800 de doze în România.

10.064 au reprezentat prima doză.

Dintre acestea, 3.707 au primit serul Pfizer, iar 6.264 serul Johnson&Johnson. Doar patru persoane s-au vaccinat cu AstraZeneca şi 89 cu Moderna.

Până acum, în România au fost vaccinate 4.982.626 persoane, dintre care 4.833.736 cu schema completă, fiind folosite în total 9.379.068 doze de vaccin dintre cele primite de România.

În ultimele 24 de ore au fost raportate 10 reacţii adverse, alte 61 reacţii adverse fiind în curs de investigare.

Toate decesele asociate Covid în săptămâna 19-25 iulie au fost la persoane nevaccinate, indică raportul Institutului Național de Sănătate Publică.

77% din totalul deceselor au fost înregistrate in București, Bihor, Iași, Arad si Botoșani.

În ceea ce privește infecțiile confirmate cu virusul SARS-CoV-2, raportul INSP arată că peste 82% au fost la persoane nevaccinate.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, joi, 170 de noi infecții cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate peste 27.500 de teste.

Cazurile nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Până joi, pe teritoriul României au fost confirmate 1.082.880 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, iar 1.047.528 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi.
La nivel naţional, până la această dată, au fost prelucrate 8.666.501 teste RT-PCR şi 1.812.025 de teste rapide antigenice.

În ultimele 24 de ore au fost efectuate 11.957 de teste RT-PCR (5.208 în baza definiţiei de caz şi a protocolului medical şi 6.749 la cerere) şi 16.557 de teste rapide antigenice.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienţilor care erau deja pozitivi, 19 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Potrivit GCS, un singur deces asociat Covid a fost raportat în ultimele 24 de ore. Pacienta, o femeie de peste 70 de ani, era internată într-un spital din judeţul Satu Mare şi care prezenta comorbidităţi.

În schimb, nu sunt raportate decese anterioare intervalului de referinţă.

De la începutul pandemiei, în total, 34.275 de persoane diagnosticate cu infecţie cu SARS-CoV-2 au decedat în România.

La momentul actual, 384 de persoane infectate cu noul coronavirus sunt internate în unităţile sanitare de profil, dintre care 49 la terapie intensivă, a anunţat, joi, Grupul de Comunicare Strategică (GCS).

Pe teritoriul României, 762 de persoane confirmate cu infecţie cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 522 se află în izolare instituţionalizată.

De asemenea, 44.436 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituţionalizată – 110.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 283 de apeluri la numărul unic de urgenţă 112 şi 895 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetăţenilor.