Dalai Lama, la Glastonbury: “Prietenia e foarte importantă. Nu poate fi cumpărată cu bani sau creată cu forța, ci doar prin căldura inimii” – VIDEO

Dalai Lama, liderul spiritual al Tibetului, aflat în premieră la Festivalul de la Glastonbury din Marea Britanie, a ținut un discurs emoționant despre importanța prieteniei și a grijii pentru ceilalți, împărțind scena cu starul rock Patti Smith. Dalai Lama (Tenzin Gyatso) împlinește 80 de ani pe 6 iulie.

Primit cu îndelungate reprize de aplauze de către publicul de la Glastonbury, Dalai Lama a îmbrățișat-o pe Patti Smith, după care a tăiat tortul adus pe scenă pentru ziua sa de naștere. Le-a mulțumit apoi tuturor celor prezenți și a livrat un discurs emoționant despre iubirea față de semeni:

“Dragi surori și frați, apreciez cu adevărat căldura exprimată de atât de mulți oameni. Vă apreciez foarte mult. Îmi dedic corpul, vorbirea și mintea bunăstării celorlalți, după cum fac în practica mea zilnică. Când oamenii arată sentimente de căldură, asta îmi oferă mai mult entuziasm”, a spus Dalai Lama, făcând referire și la dinamismul celor de pe scenă, care sunt “plini de forță” în ciuda “părului alb”. Dalai Lama a continuat:

“Așadar noi suntem acum o singură ființă umană – cu toții vrem o viață fericită. De fapt, fiecare zi e o nouă zi, o nouă zi de naștere. Așa că noi, în fiecare dimineață, când ne trezim, să ne gândim: ‘Această nouă zi, această nouă zi de naștere, trebuie să o duc la final ca pe o zi fericită.’ Iar pentru a fi o zi fericită, păstrați aici (n.r. arată spre inimă) mai multă compasiune, mai multă grijă pentru bunăstarea celorlalți. Aceasta este sursa supremă pentru o minte fericită, pentru sentimentul de fericire. Aceasta aduce încredere în sine, creează onestitate, adevăr, astfel încât viața ta și acea nouă zi devine o zi mai semnificativă. Astfel, ziua aceea aduce transparență, aduce încredere. Încrederea este baza prieteniei. Noi suntem animale sociale. Prietenia este foarte importantă. Prietenia nu poate fi cumpărată cu bani, nici nu poate fi creată cu forța, doar prin căldura inimii. Eu practic acest lucru, așa că vreau să împărtășesc asta cu voi. Vă mulțumesc, vă mulțumesc foarte mult!”

https://www.youtube.com/watch?v=2XPO8B2QZ1g