Confidenţialitate

Cioloș: Sunt candidatul USR-PLUS pentru funcția de prim-ministru | VIDEO

Joi, la Dezbaterea ta electorală a venit Dacian Cioloș, copreședinte USR-Plus, prilej cu care ascultătorii Europa FM au avut ocazia de a-i adresa direct întrebări, înainte de alegerile parlamentare, organizate pe 6 decembrie.

Prima întrebare a fost adresată de Cătălin Striblea, care a vrut să afle de la Dacian Cioloș ce părere are despre modul în care este instituită carantina locală:

„Cred că ar trebui criterii clare și transparente, e nevoie și de opinia autorităților locale, dar nu văd cum ar putea rămâne autoritățile centrale în afara luării unor astfel de decizii. Lipsa de claritate e cea care creează cele mai multe controverse”

Adrian: Care vor fi cele 3 măsuri pe care USR-Plus intenționează să le ia dacă va ajunge la guvernare cu PNL, chiar dacă PNL ar fi de acord cu ele sau nu?

Dacian Cioloș: „Noi avem 40 de angajamente și aceasta va fi baza unei discuții pentru un program de guvernare comun. Noi avem nevoie de o schimbare mai în profunzime a României. Curtea Constituțională nu poate să interzică legiuitorului să ia decizii, există modalitățoi juridice prin care pensiile speciale pot fi eliminate, există posibilități prin care putem modifica legislația, noi am vrea să venim cu o reformă a sistemului de pensii, iei o pensie în funcție de cât contribui, trebuie finanțat și Pilonul II de pensii.”

Cătălin: Ce anume are USR-Plus în program pentru proprietarii de mici întreprinderi? Taxa pe microîntreprinderi, există șanse să scăpăm de ea?

Dacian Cioloș: „Până la sfârșitul mandatului viitorului Guvern, vrem să ajungem în situația în care o mică întreprindere se înregistrează cel mai ușor. Accesul la finanțare, schimbarea modului în care se finanțează public întreprinderile mici și mijlocii. Obiectivul este să punem la punct o bancă de dezvoltare și acea structură să fie intermediarul între autorități și mediul antreprenorial. (…) Am venit cu ideea de zero taxe pe salariul minim, o măsură pe care intenționăm să o aplicăm treptat. (…) Da, eu cred că există șanse să reducem mai multe taxe care nu au un impact major asupra bugetului, dar care complică mult viața microîntreprinderilor.”

Dragoș: Cu ce se diferențiază domnul Cioloș și partidul său față de restul clasei politice? Ce a făcut dânsul în mod palpabil pentru țărișoara asta?

Dacian Cioloș: „La prima întrebare, eu cred că, spre deosebire de celalte partide, veți găsi printre candidații noștri oameni care nu au mai făcut politică, oameni care au meserii, nu sunt politicieni de meserie. (…) Noi vrem să venim cu un alt mod de gândire, cu bun simț și așa am încercat să mă raportez și eu. Aș menționa măsurile pentru a reduce democrația. (…) Când am fost comisar european, am schimbat politica agricolă astfel încât să finanțăm și firmele mici.”

Cristi: Referitor la schimbarea modului de gândire, ce părere are despre demolarea fabricilor și închiderea fabricilor și importul masiv de utilaje, de autobuze?

Dacian Cioloș: „Sunt total de acord, dar asta presupune ca cel pe care îl chemi să investească să știe că poate să conteze pe investiții. (…) Eu aș prefera să văd companii de construcții românești din Germania, din Franța, să le pot da de lucru în România.”

Un alt ascultător Europa FM l-a întrebat pe copreședintele USR-Plus ce măsuri are în vedere pentru a veni în sprijinul celor care vor să se întoarcă în țară?

Dacian Cioloș: „Vom avea niște canale directe de comunicare cu autoritățile publice, vrem să simplificăm proceduri administritative pentru românii din diaspora, iar pentru cei care intenționează să vină în țară și să investească aici vom avea un fel de ghișeu unic cu informații cu tot ce are nevoie.”

Ileana: „Fără penali în funcții publice, promisiunea USR Plus, un condamnat reabilitat poate să revină în politică și să primească funcții publice?

Dacian Cioloș: „Deja faptul că vom reuși să interzicem celor condamnați penal care nu au fost reabilitați, deja că nu o să mai avem condamnați nereabilitați mi se pare un lucru important. Celor reabilitați nu poți să le interzici niște drepturi, noi vrem să introducem în Constituție, cam asta e ținta noastră, vrem să gândim mai bine și perioada de reabilitare.”

Cătălin Striblea a menționat faptul că USR-Plus nu a primit un sprijin însemnat din partea liberalilor pentru a vota legea în Parlament

Dacian Cioloș: „Până acum nu mi se pare că a existat o voință, dar noi vom lucra pragmatic, pe baza unui angajament foarte clar, eu am încredere că și președintele Iohannis va susține acest proiect. Eu cred că PNL, într-un parteneriat cu USR-Plus, va acționa altfel.”

La final, Cătălin Striblea l-a întrebat pe invitatul său dacă se gândește la o eventuală funcție de prim-ministru.

Dacian Cioloș: „Eu am spus de când am intrat într-un partid că proiectul meu e România, sunt prezent în această campanie în calitate de candidat al USR Plus pentru funcția de prim-ministru, (…) sunt susținut de USR-Plus pentru această poziție și evident că sunt deschis.”

Urmăriți în continuare emisiunea integrală: