Confidenţialitate

Dacian Cioloș, despre legea dării în plată: Poate arunca în aer sistemul dacă nu e gândită bine. Inițiatorul legii: Nu sunteți premierul băncilor

       Guvernul revine cu precizări legate de legea privind darea în plată: ”poate arunca în aer sistemul bancar dacă nu e gândită bine”, spune premierul.

Dacian Cioloș susține că actul normativ – ce așteaptă votul final în Camera Deputaților – trebuie să vizeze concret cazurile sociale, nu să rezolve problemele speculatorilor imobiliari.

Cu alte cuvinte, să-i ajute pe românii care, într-adevăr, nu-și mai pot plăti ratele – a subliniat premierul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Mie mi se pare, în primul rând, că această lege trebuie nu doar declarativ, ci şi faptic să vizeze într-adevăr cazurile sociale. Deci acele situaţii în care creditorii au luat un credit de la bancă ca să îşi cumpere o casă, un apartament în care locuiesc şi atunci când au probleme de rambursare să nu fie în situaţia de a scoate familie în stradă”, a spus Cioloş.

Premierul a adăugat că, din punctul său de vedere această lege nu trebuie ca, sub acoperirea declarativă a cazurilor sociale, să rezolve problemele speculatorilor imobiliari deoarece astfel ar putea arunca în aer sistemul bancar.

Nu cred că această lege sub acoperirea declarativă a cazurilor sociale să rezolve problemele speculatorilor imobiliari care au luat credite de milioane sau zeci de milioane de euro să investească în imobiliare şi acum văd că nu le mai funcţionează piaţa şi să arunce în aer sistemul bancar ca să îşi rezolve problemele. Când vorbesc de aruncare în aer a sistemului bancar nu mă refer la salvat cu orice preţ băncile pentru că premierului îi sunt dragi băncile şi nu îi sunt dragi cetăţenii. Dar dacă noi destabilizăm sistemul bancar tot asupra celor care iau credite de la bănci sau îşi ţin banii la bănci se vor răsfrânge negativ aceste efecte. La asta trebuie să ne gândim când luăm o decizie, care e şi impactul pozitiv pe termen scurt dar şi pe termen lung”, a mai spus Dacian Cioloş.

 

Schimb de replici între Daniel Zamfir și Dacian Cioloș

 

 

Declarațiile premierului vin după schimbul de replici pe care acesta l-a avut, peste weekend, cu inițiatorul legii, deputatul Daniel Zamfir.

Parlamentarul a publicat o scrisoare deschisă în care îl acuză pe Dacian Cioloș că reprezintă interesele băncilor, iar premierul a reacționat pe Facebook.

Inițiatorul legii, i-a cerut premierului – într-o scrisoare deschisă – să oprească, cităm, ”minciuna, intoxicarea și abuzul” împotriva legii dării în plată.

Deputatul Daniel Zamfir consideră că, în punctul de vedere trimis la Parlament, Guvernul a preluat aproape cuvânt cu cuvânt atacurile bancherilor la adresa acestei legi.

Nu sunteți prim-ministrul celor 40 de banci străine, sunteți premier peste o Românie în care aceste bănci și-au permis abuzuri și ilegalități pe care nu și le-au permis în nicio țară din Europa” – se mai arată în scrisoarea parlamentarului.

Premierul a reacționat pe Facebook unde a scris:  “domnul deputat are din păcate o abordare populistă prin această poziţie. Am spus de la început că susţin legea şi am spus-o şi direct băncilor. Însă această lege trebuie să ţină cont de adevăratele cazuri sociale” – a explicat Dacian Cioloș.

Legea dării în plată ar urma să intre, cel mai probabil miercuri, în dezbaterea comisiilor de specialitate de la Camera Deputaților.