Confidenţialitate

Profesorul Cherecheș: Dacă ritmul de vaccinare nu crește, este posibil să nu atingem niciodată imunitatea de grup

Există posibilitatea ca țara noastră să nu atingă niciodată imunitatea de turmă. Este un scenariu pesimist dar posibil, spune, la Europa FM, profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheș, de la Universitatea Babes Bolyai din Cluj.

România se apropie acum de 4.400.000 de persoane vaccinate cu cel puțin o doză, dar nu atinge pragul de 5 milioane pe care îl țintiseră autoritățile, până la 1 iunie.

„Mai este un scenariu, în care noi nu vom reuși să ajungem la imunitatea de grup niciodată. Dacă tragem mult mâța de coadă și prelungim mult procesul de vaccinare e posibil să înceapă să se termine perioada de imunitate a vaccinului, nu știm cât durează, e posibil acest lucru. S-ar putea ca prin primăvară, dacă noi reușim să ajungem abia la un 50%, anul viitor să trebuiască să reîncepem procesul de vaccinare.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Asta înseamnă că intrăm într-un cerc vicios, în care, dacă până în primăvară nu crește numărul celor vaccinați, ne putem aștepta la restricții periodice, ani de zile, spune profesorul Cherecheș:

„Dacă noi nu ajungem la imunitatea de grup nu putem să ne reluăm activitatea normală. Înseamnă că, periodic, în următorii ani vom avea restricții în unele zone, limitări de libertate de mișcare, din nou impunerea măștii până la scăderea numărului de cazuri, din nou campanii de vaccinare, pentru că ăsta e genul de efort pe care poți să-l faci o dată, semnificativ și dacă nu l-ai făcut pe urmă tot trebuie să continui. Populația se uzează, deci acum e vital ca guvernul și autoritățile să își folosească toate resursele, să le împingă într-o singură direcție.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea