Confidenţialitate

Cutremurele din Turcia și Siria: Peste 5.000 de persoane au murit iar Ankara declară peste 15.000 de răniți | AUDIO

Acțiuni de salvare în plină desfășurare în sud-estul Turciei, zonă zguduită luni de violente cutremure. Bilanțul tragediei a urcat la aproape 3.000 de decese. Numărul răniților trece de 15.000.

În Turcia, sunt cel puțin 3.400 de morți și peste 20.000 de răniți în urma cutremurelor care au provocat prăbușirea a aproape 6.000 de clădiri, potrivit autorităților.

În total, în Turcia și Siria, țara vecină afectată de seisme, numărul persoanelor decedate a trecut de 5.000, scrie BBC.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat doliu naţional timp de şapte zile în Turcia.

După cele mai puternice cutremure care au lovit Turcia şi Siria în aproape un secol, acum salvatorii încearcă să recupereze oamenii prinși sub dărâmături. Numeroase clădiri s-au prăbușit luni.

Turcia a cerut oficial ajutorul NATO, iar ONU evaluează situaţia umanitară. O echipă a Naţiunilor Unite s-a deplasat în Turcia şi Siria.

Uniunea Europeană a activat mecanismul de protecţie civilă. Mai multe țări au trimis salvatori. Printre aceste state se numără și România.

Între timp, un grup de români care era în zona afectată de seism a fost îmbarcat aseară într–o aeronavă pentru a părăsi Turcia.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis că luni seară opt cetățeni români, cinci studenți și trei cadre didactice, dar și doi cetățeni polonezi au fost îmbarcați pe un zbor umanitar MApN organizat cu misiunea DSU în Turcia pentru a fi aduși din Adana în România.

Șeful Departamentului pentru situații de Urgență Raed Arafat:

„Au ajuns la acest moment opt cetățeni români din diferite locații: Satu Mare, Iași, Dolj și doi cetățeni polonezi. Prima dată, domnul doctor Diaconu și cu doamna Rădulescu au avut cu ei o discuție, un briefing, pentru suport psihologic. Vor fi duși la terminalul Otopeni, vor pleca cu famiile lor, cetățenii polonezi vor fi duși la un hotel unde vor rămâne și ulterior vor lua un avion către Polonia.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cei care s-au întors în țară au primit consiliere psihologică.

La nivelul Ambasadei României la Ankara au fost primite în total 11 solicitări de informaţii şi asistenţă consulară.

Un alt grup de 9 studenți români cu burse Erasmus se află în Turcia, în Kayseri, zonă în care cutremurele nu au provocat distrugeri materiale semnificative. 5 dintre studenți au cerut asistență în vederea revenirii în România.

Foto: Shutterstock

Citește și: Cum s-au produs cele 2 cutremure care au devastat Turcia și Siria. Explicația lui Mihai Diaconescu, cercetător la INFP | AUDIO