Confidenţialitate

Cutremur în Turcia: 9 studenți români și un profesor, aflați în zona afectată de seism. „Am simțit rău de tot, toată lumea a fost panicată” | AUDIO

Nouă studenți și un profesor coordonator, aflați într-o zonă afectată de seismul din Turcia, Kahraman Maraş, au cerut ajutorul Ambasadei României din Turcia. Ei vor fi preluați cu mașinile ambasadei. Alt grup de studenți Erasmus a trecut prin momente de panică în regiunea Kayseri.

Grupul de cetățeni români, nouă studenți și un profesor coordonator, a solicitat asistență consulară și sprijin pentru repatriere. Cu toții se aflau cazați într-un hotel din localitatea Kahraman Maraş, unde seismul a curmat viețile a numeroși oameni.

O echipă consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Ankara a pornit spre cei cu două autovehicule. Vor fi preluați cu mașinile urmând a fi stabilite ulterior detaliile privind transportul în România.

„Din dispoziția Prim-ministrului Nicolae Ciucă, cei nouă studenți români și profesorul coordonator care au solicitat sprijinul statului român în urma cutremurului din Turcia vor fi repatriați astăzi. Ei vor fi preluați la bordul aeronavei care va transporta echipele de salvatori români către Turcia”, a transmis biroul de presă al Guvernului.

Momente de panică și în orașul Kayseri, capitala provinciei cu același nume, în centrul Turciei, unde seismul a avut magnitudine peste 7. Întregul grup și profesorul coordonator sunt teferi, spune Gabriel, aflat în Kayseri cu bursă Erasmus:

„Am simțit cutremurul rău de tot, stau la etajul 5, iar apoi se mișca mobila efectiv. Cutremul a durat 56 de secunde, aproximativ de 7,8 pe scara Richter.”

Într-o localitate situată la 10 km de orașul Kayseri, spune Gabriel, trei blocuri s-au făcut una cu pământul. E de așteptat ca numărul de victime să crească de la oră la oră:

„Toată lumea a fost panicată, speriată, pentru că nu știam ce ne așteaptă, iar la 10 kilometri de unde stau eu au căzut 3 blocuri.”

Românii aflați în Turcia pot solicita asistenţă consulară la Ambasada României din Ankara. Apelurile sunt preluate în regim de permanență de operatorii Centrului de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate. De asemenea, cetățenii români pot folosi telefonul de urgență al secției consulare: +90.532.318.1726.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Colaj Twitter

Citește și: Cutremur de 7,4 în Turcia: Aproape 300 de morți și peste 2.000 de răniți. Zborurile de pe aeroportul Hatay, suspendate | VIDEO