Curtea Supremă din India menține sentința la moarte pentru autorii violului în grup din New Delhi

Curtea Supremă din India a menținut condamnarea la moarte pentru patru dintre autorii violului în grup comis în decembrie 2012 într-un autobuz din orașul New Delhi. Cazul a îngrozit întreaga lume și a dus la proteste violente în India.

 

În noaptea de 16 decembrie 2012, Jyoti Singh și prietenul ei ieșeau de la cinema, unde văzuseră filmul ”Viața lui Pi”. Au luat autobuzul pentru a ajunge acasă. Însă, în autobuz, tânăra a fost acostată de cinci bărbați adulți și un minor. A fost violată și torturată. Două săptămâni mai târziu, din cauza rănilor extrem de grave, fata a murit într-un spital din Singapore.

Cazul a revoltat întreaga lume și a dus la proteste violente în India, atrăgând atenția internațională asupra situației femeilor din această țară. Tânăra a fost supranumită „Nirbhaya„, adică neînfricata.

La scurt timp, polițiștii i-au arestat pe cei șase autori. Unul dintre ei s-a sinucis în celula în care era închis, iar minorul a fost eliberat în decembrie 2015 după ce a stat trei ani într-o școală de corecție. Ceilalți patru acuzați au fost condamnați la moarte de instanțe inferioare, decizie pe care au contestat-o la Curtea Supremă.

Vineri, înainte de decizia Curții, mama fetei, Asha Devi, a declarat că speră ca ”instanța supremă să facă dreptate și să dea un exemplu pentru restul lumii”.

Sentința, pronunțată de judecătorul Banumathi, a fost întâmpinată cu aplauze din sală. Magistratul a declarat că ”a fost o crimă barbară, care a zguduit conștiința societății”.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS