Confidenţialitate

Curtea Supremă, bulversată de Dosarul Revoluției

Va fi program special la Curtea Supremă, vineri, când este programat primul termen al Dosarului Revoluției.

Pentru că dosarul este complex, presupune audierea a 5.000 de persoane și va suscita, fără îndoială, un mare interes pentru presă, Instanța Supremă anunță că vineri vor fi închise arhivele și registratura.

Dosarul Revoluției ajunge la judecată după 30 de ani, mai multe decizii de clasare și o decizie a CEDO.

Dosarul Revoluției a avut un parcurs aparte în ultimul an, când procurorii au anunțat că se concetrează în mod deosebit pe diversiunea creată intenționat după 22 decembrie 1989, adică după fuga și capturarea lui Nicolae Ceaușescu, într-o fază în care, practic, principalul inamic nu mai reprezenta un pericol.

Și totuși din 22 decembrie încolo a început teroarea, psihoza teroriștilor – împotriva cărora armata lupta trăgând peste 12 milioane de gloanțe și omorând 862 de oameni.

Dosarul numără 3.000 de volume și a ajuns la Curtea Supremă în aprilie, la capătul unei anchete care vreme de mulți ani a fost oprită cu totul. Procurorul general de la vremea respectivă puncta acest lucru.

Augustin Lazăr: “Doresc să prezint scuze public ministerului public pentru durata excesivă a anchetei penale. Eu cred că soluția emisă este o dovadă de respect pentru memoria eroilor din decembrie ’89 și, în egală măsură, o dovadă de responsabilitate pentru educația generațiilor tinere”.

Dosarul Revoluției a fost clasat de mai multe ori și redeschis ultima dată în 2016, la presiunea Curții Europene pentru Drepturile Omului.

După 2 ani, chiar pe 21 decembrie 2018, procurorii anunțau punerea sub acuzare a fostului președinte Ion Iliescu și a fostului vicepremier Gelu Voican Voiculescu, pe care îi vom vedea judecați acum.