Confidenţialitate

Curtea de Apel Bucureşti amână cererea lui Liviu Dragnea de strămutare a procesului privind eliberarea sa condiționată

Curtea de Apel Bucureşti a amânat, pentru 14 iunie, dezbaterea cererii depuse de Liviu Dragnea, în care fostul lider PSD solicita strămutarea, de la Tribunalul Bucureşti la o altă instanță din ţară, a procesului privind eliberarea sa condiţionată din închisoare.

În aceste condiţii, Tribunalul Bucureşti va lua în discuţie miercuri cererea fostului președinte al Camerei Deputaților de eliberare condiţionată.

Liviu Dragnea considera că Tribunalul București nu poate judeca obiectiv cauza sa și a cerut ca procesul să fie mutat.

Într-o primă etapă a procesului, Judecătoria Sectorului 5 a respins cererea fostului președinte al Camerei Deputaților de eliberare condițioantă, însă acesta a făcut contestație.

În motivarea deciziei, magistratul de la Judecătoria Sectorului 5 spunea că Liviu Dragnea îndeplineşte fracţia de 2/3 din pedeapsă, necesară pentru a fi eliberat condiţionat, însă, din analiza coroborată a situaţiei personale a fostului lider PSD, instanţa nu şi-a format convingerea că acesta a dat dovezi temeinice de îndreptare.

“Instanţa apreciază că scopul pedepsei nu poate fi atins la acest moment prin liberarea petentului. Astfel, raportat la funcţia de exemplaritate a pedepsei, fiecare cetăţean trebuie să fie conştient de consecinţele la care s-ar expune în cazul încălcării legii penale. Eliberarea petentului, prin simpla împlinire a fracţiei şi în contextul unui comportament civilizat – normal de altfel, ar fi de natură a avea un efect total opus. Evident, o astfel de măsură nu ar fi de natură a avea un efect descurajant, ba din contră, ar dovedi o lipsă de reacţie din partea statului faţă de cei care încalcă normele legale”, transmitea Judecătoria Sectorului 5.

Liviu Dragnea se află în penitenciar din 27 mai 2019, când a fost condamnat definitiv de Instanţa supremă la 3 ani şi 6 luni de închisoare.

Fostul lider al PSD a executat două treimi din pedeapsă, suficient pentru a putea cere eliberarea din închisoare.

Foto: Inquam Photos / Bodgan Danescu