Confidenţialitate

Curtea de Apel a respins cererea lui Ponta de anulare a ordinului prin care i s-a retras titlul de doctor

Curtea de Apel Bucureşti a respins, asăzi, ca neîntemeiată, cererea lui Victor Ponta de anulare a ordinului ministrului Educaţiei prin care i-a fost retras titlul de doctor. Decizia nu este definitivă. În octombrie, Curtea de Apel a respins şi cererea de suspendare a aceluiaşi ordin, venită tot din partea fostului premier.

Nici acea decizie nu a fost definitivă, fiind contestată la instanţa supremă, care încă nu a stabilit un termen de judecată în dosar.

Respinge excepţia inadmisibilităţii. Respinge acţiunea ca neîntemeiată. Cu recurs în 15 zile de la comunicare“, se arată în decizia de marţi a Curţii de Apel Bucureşti.

Decizia poate fi atacată la instanţa supremă.

Avocaţii fostului premier au susţinut, marţi, în faţa instanţei, ca şi în cazul cererii de suspendare a ordinului, că un act administrativ nu poate fi revocat printr-un alt act administrativ, după 13 ani în care a produs efecte.

Curtea de Apel Bucureşti a respins, în 28 octombrie 2016, ca neîntemeiată, cererea lui Victor Ponta de suspendare a ordinului ministrului Educaţiei prin care i-a fost retras titlul de doctor, decizia nefiind definitivă. Ea a fost contestată de fostul premier în 7 decembrie la instanţa supremă, însă până în prezent nu a fost stabilit un termen de judecată.

Solicitarea de suspendare a ordinului de ministru prin care lui Victor Ponta i-a fost retras titlul de doctor a fost depusă în 23 august la Curtea de Apel Bucureşti, iar în 6 octombrie a fost înregistrată, tot la CAB, cererea de anulare a ordinului ministrului Educaţiei.

În 13 septembrie, Baroul Bucureşti a amânat luarea unei decizii privind excluderea lui Victor Ponta din avocatură, până când Ministerul Educaţiei va soluţiona contestaţia lui Victor Ponta privind ordinul de retragere a titlului de doctor şi Curtea de Apel Bucureşti va da o hotărâre în cazul solicitării fostului premier.

Cererea de excludere a lui Victor Ponta din Baroul Bucureşti a fost depusă de Monica Macovei, care motiva că fostul premier nu mai poate fi avocat, pentru că a intrat în avocatură doar pentru că avea diplomă de doctor în Drept, fără examen.

Consiliul General al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a transmis, în 1 august, Ministerului Educaţiei decizia finală din 27 iulie, prin care s-a confirmat că teza de doctorat semnată de Victor Ponta nu respectă standardele de etică a cercetării ştiinţifice şi a propus, în consecinţă, retragerea titlului de doctor în Drept, în baza articolului 170 din Legea Educaţiei nr. 1/2011.

Ulterior, ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Mircea Dumitru, a semnat ordinul prin care i-a retras fostului premier Victor Ponta titlul de doctor în drept acordat de Universitatea Bucureşti în 15 decembrie 2003.