Curtea Constituțională dezbate sesizarea privind aleșii care și-au angajat rudele la cabinet

CCR discută , joi, sesizarea cu privire la proiectul de lege prin care este dezincriminat conflictul de interese pentru parlamentarii care și-au angajat rudele la propiile cabinete înainte de 2013.

Un grup de 99 de parlamentari au contestat proiectul de lege la CCR, pe motiv că se suprapune atribuţiilor ICCJ şi reprezintă o “amnistie.

Proiectul a fost inițiat de către social-democrații Daniel Florea și Florin Iordache și de Marton Arpad din partea UDMR. Potrivit sesizării, doar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie interpretează şi se ocupă de aplicarea unitară a legii, astfel încât legea de interpretare adoptată de Parlament “ar putea conduce la un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi ICCJ şi Justiţie, încălcându-se dispoziţiile art. 1 alin. (4) din Constituţia României”.

Semnatarii sesizării consideră că acest proiect are efecte retroactive.

Legea a fost depusă de PSD pentru a-i exonera pe deputaţii şi senatorii care şi-au angajat rude la birourile parlamentare pe motiv că în Statut această interdicţie a fost introdusă abia în 2013, deşi parlamentarii erau condamnaţi pentru aceste fapte prin Codul penal.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS