Curtea Constituțională dezbate sesizarea guvernului împotriva majorării pensiilor cu 40% | AUDIO

De asemenea, judecătorii CCR sunt așteptați să se pronunțe și asupra majorării salariilor profesorilor.  Sesizarea împotriva majorării pensiilor cu 40% și a creșterii salariilor profesorilor a fost depusă la Curtea Constituțională în octombrie anul trecut de Guvernul Orban.

Dosarul s-a aflat pe masa judecătorilor CCR pe 25 noiembrie, dar dezbaterea a fost amânată pentru miercuri, 13 ianuarie.

Totul a pornit după ce anul trecut, Guvernul Orban, invocând lipsa fondurilor necesare, a decis modificarea prin ordonanță de urgență a legii PSD care prevedea majorarea cu 40% a pensiilor de la 1 septembrie. Decizia Executivului a fost atunci ca pensiile să fie crescute cu 14%.

Prin aceeași ordonanță, guvernul PNL a amânat pentru anul acesta majorarea salariilor profesorilor, prevăzută de PSD tot pentru septembrie 2020.

Ordonanța a fost însă modificată în Parlament, unde PSD, care controla majoritatea, a forțat revenirea la forma inițială a legii, și anume majorarea cu 40% și nu doar cu 14 procente a pensiilor.

Guvernul s-a plâns Curții că Parlamentul a ignorat perspectivele evoluției bugetului și a economiei și i-a acuzat pe aleșii care au votat majorările că nu au identificat sursele clare de finanțare a acestora.

De asemenea, premierul de la acea vreme, Ludovic Orban, a criticat dur modificările operate de Parlament la ordonanța de urgență, subliniind că „iresponsabilitatea PSD riscă să arunce România într-o criză economică pe care abia ce am depăşit-o”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Cristian Citre
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS