Curtea Constituțională are trei noi judecători și un nou președinte

Noii magistrați – Livia Stanciu, Attila Varga și Marian Enache – vor depune miercuri, la ora 11, jurământul de învestitură în fața președintelui Klaus Iohannis.

Ulterior, va avea loc o ședință cu ușile închise în care va fi ales și noul președinte al CCR.

 

Livia Stanciu, fosta președintă a Instanței Supreme, a fost numită pe 9 iunie, prin decret prezidențial, de către Klaus Iohannis, judecător la Curtea Constituțională pentru un mandat complet de nouă ani.

Al doilea judecător care va depune jurământul este Attila Varga, fost deputat UDMR. El a fost numit judecător CCR pentru următorii nouă ani de către Camera Deputaților, la propunerea UDMR și cu votul PSD.

Cel de-al treilea judecător care vine la Curtea Constituțională este fostul deputat UNPR –  Marian Enache, numit din partea Senatului, cu voturile PSD și UDMR.

Numirea sa a fost contestată, fără succes,  de liberali pe motiv că nu a fost susținut de niciun grup parlamentar.

După ce noii magistrați vor depune jurământul, Curtea Constituțională se va reuni într-o ședință cu ușile închise pentru a-și alege președintele pentru următorii trei ani.   În prezent, CCR este condusă, interimar, de către Valer Dorneanu, ales în funcție după expirarea mandatului lui Augustin Zegrean.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS