Confidenţialitate

Curtea Constituțională a invalidat inițiativele de revizuire a Constituției pentru interzicerea amnistiei sau grațierii pentru faptele de corupție

Curtea Constituțională a invalidat inițiativele de revizuire a Constituției. CCR a decis că interzicerea amnistiei sau grațierii pentru fapte de corupție încalcă limitele revizuirii, pentru că nu respectă principiul egalității în drepturi. Potrivit CCR, interzicerea poate fi reglementată prin lege.

Judecătorii au decis cu unanimitate de voturi că propunerea referitoare la interdicția amnistierii sau grațierii corupților încalcă limitele revizuirii Constituției, potrivit G4media.

La începutul acestei luni, partidele parlamentare din opoziţie au depus la Parlament proiectul de modificare a Constituţiei, care transpune rezultatul referendumului din 26 mai. Una dintre prevederi spune că persoanele condamnate la închisoare nu au voie sa dețină funcții publice.

Una din întrebările de la Referendumul din 26 mai a fost ”Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?”.

La prima întrebare, privind interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie, numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul „da” a fost de 6.459.383, în timp ce pentru „nu” au optat 1.059.678. Numărul voturilor nule: 403.530.

La întrebarea a doua, referitoare la interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare, corelată cu dreptul altor autorităţi constituţionale de a sesiza direct CCR cu privire la ordonanţe, numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul „da” a fost de 6.477.865, iar pentru „nu” – 1.038.916. Numărul voturilor nule: 407.088.