Cursuri suspendate în Bucureşti din cauza gerului

În contextul avertizării de ger emise de meteorologi, primarul general al Capitalei a anunţat că şcolile şi grădiniţele vor fi închise luni şi marţi.

Potrivit Gabrielei Firea, valabilitatea măsurii ar putea fi extinsă.

Edilul a comunicat hotărârea în şedinţa Comandamentului de iarnă, convocat duminică la Primăria Capitalei.

„Prefer să se spună că am fost uşor prea alertaţi, decât să fie victime”, a declarat Gabriela Firea.

„Situaţia nu este de panică, dar nu este nici de stat cu mâinile în sân”, a adăugat primarul general, potrivit căruia nu toţi copiii sunt transportaţi la şcoală cu maşinile părinţilor.

Atenţionarea cod galben de ger a intrat în vigoare duminică şi va fi valabilă până joi, 1 martie, la ora 10.00.

Valul de frig va afecta toată ţara şi se vor înregistra temperaturi cu 10-15 grade Celsius mai coborâte decât valorile normale pentru această perioadă din an. 13 judeţe, respectiv Maramureş, Sălaj, Satu Mare, Bistriţa Năsăud, Bihor, Cluj, Mureş, Arad, Alba, Timiş, Hunedoara, Caraş – Severin şi Sibiu, se vor afla sub cod galben de frig, în timp ce restul judeţelor vor fi afectate de un cod portocaliu de ger.

De luni, de la ora 03.00, va intra în vigoare o atenţionare cod portocaliu emisă de ANM, care va fi valabil până joi, 1 martie, la ora 10.00. În acest interval, temperaturile vor fi foarte scăzute, atât pe timpul nopţii, cât şi pe timpul zilei, în Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea.

În aceste zone, valul de frig se va intensifica, gerul va fi persistent chiar şi pe timpul zilei. Maximele vor fi cuprinse în general între -12 şi -8 grade, iar cele minime vor coborî până la -22 de grade. Rafalele vântului vor accentua senzaţia de frig.

Meterorologii spun că de luni dimineaţă aria ninsorilor se va extinde, în sud şi sud-est vor deveni local abundente şi vor fi viscolite, în special în Muntenia, Dobrogea şi în sudul Moldovei.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunţat că a dispus prefecturilor convocarea comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, asigurarea bunei funcţionări a utilităţilor publice şi monitorizarea stocurilor de materiale antiderapante destinate intervenţiei pe reţeaua de drumuri la nivel naţional.

Echipajele SMURD şi ale serviciilor de ambulanţă vor fi prezente în zonele cunoscute ca fiind frecventate de persoanele fără adăpost, pentru identificarea acestora şi transportul la centrele de cazare temporară amenajate de autorităţile locale. De asemenea, pacienţii dializaţi şi femeile însărcinate, care din cauza viscolului riscă să rămână blocaţi în zone izolate vor fi transportaţi la unităţile sanitare din teritoriu şi internaţi la secţiile de specialitate, mai spune MAI.

Reprezentanţii Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă recomandă cetăţenilor să evite petrecerea unui timp îndelungat la temperaturi scăzute, mai ales în cazul persoanelor care suferă de diverse afecţiuni, să poarte îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvate, iar orice situaţie de risc să fie sesizată la numărul unic de urgenţă 112.

De asemenea, şoferilor li se recomandă să aibă autoturismele echipate de iarnă, să circule cu viteză redusă, să păstreze distanţa de siguranţă între autovehicule şi să folosească frâna de motor. Totodată, pentru evitarea producerii unor incendii, pompierii recomandă verificarea instalaţiilor de încălzire şi evitarea folosirii unor surse de căldură improvizate.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS