Cursul stabilit de BCE pentru calculul accizelor in 2015: 4,4093 lei pentru un euro

Însă, Guvernul ar putea să folosească o altă formulă de calcul, așa cum s-a întâmplat anul trecut.

Anul viitor, acciza la carburanți, țigări, cafea și alcool ar trebui să scadă. Cel puțin teoretic! Banca Centrală Europeană a stabilit un curs de 4 lei și 40,93 bani pentru un euro, pe baza căruia se stabilește acciza în 2015.

Însă, deocamdată, Ministerul Finanțelor nu a stabilit cum vor fi calculate accizele. O comisie a ministerului urmează să stabilească acest lucru în perioada următoare.

Până în 2013, valoarea in lei a accizelor se stabilea in functie de cursul publicat de BCE in prima zi din luna octombrie a anului anterior. Prin urmare, in 2014, ar fi trebuit folosit cursul de 4,4485 lei/euro. Însă, anul trecut, Guvernul a decis să schimbe această modalitate de calcul pentru a strânge mai mulți bani la buget.

Astfel, executivul a ținut cont de cursul din 2012, pentru că era mai mare decât cel anunțat de BCE. La acesta s-a adaugat cea mai mare rată a inflatiei, de 4,77%, din septembrie 2013. Astfel că a rezultat un curs de 4 lei și 73,80 bani, ceea ce pentru români s-a tradus prin prețuri mai mari la carburanți, țigări, alcool, cafea.