Confidenţialitate

Cumulul pensiei cu salariul la stat a fost eliminat de Guvern | AUDIO

Cumulul pensiei cu salariul la stat a fost eliminat de Guvern, iar proiectul de lege merge în Parlament în procedură de urgenţă.

Actul normativ prevede şi o creştere opţională a vârstei de pensionare la 70 de ani. Proiectul are însă avize negative de la Consiliul Legislativ și Consiliul Economic și Social, însă premierul Florin Cîțu spune că va merge înainte cu această lege având în vedere că avizele sunt consultative.

Proiectul de lege privind continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare a fost adoptat în ședința de guvern.

”E un proiect de lege care merge în Parlament, merge în Parlament în procedură de urgență, este proiectul de lege care elimină cumul de pensie cu salariul, la stat”.

Proiectul de lege prevede creșterea opțională a vârstei de pensionare la 70 de ani. Cererea privind continuarea activităţii se depune la angajator, cu cel puţin 30 de zile înainte de împlinirea vârstei legale de pensionare.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan:

”Angajații din sectorul public care sunt și în pensie au obligația ca în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii să opteze: fie își continuă activitatea până la 70 de ani, cu suspendarea pensiei, sau se suspendă contractul, raportul de serviciu și intră în pensie. Această lege rezolvă o mare problemă de inechitate pentru care unii, statul este Dumnezeu iar pentru alții este ciumă.”

Ministrul Muncii a explicat că persoanele alese, precum primarii, președinții de consilii județene sau parlamentarii vor putea cumula pensia cu salariul.

”Atâta timp cât în Constituție este garantat dreptul de a fi ales pentru orice persoană, dacă noi am fi venit cu un text contrar, atunci textul ar fi fost, de departe, neconstituțional. Acesta este unicul argument, pentru care drepturile constituționale sunt incluse în acest proiect ca excepție”.

Proiectul are însă avize negative de la Consiliul Legislativ și Consiliul Economic și Social. Premierul Florin Cîțu spune că avizele sunt consultative, iar Guvernul nu este de acord cu Consiliul Legislativ.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.